Helmonds Slavisch Koor 1992 – 2022

In 1992 besloten een aantal Helmondse zangers een koor op te richten dat zich toe wilde leggen op koormuziek uit de landen waarin de Slavische taal de basis is voor zowel de Liturgische (Russisch-Orthodox) als de volksmuziek uit de Oost Europese landen. Een unicum voor Helmond en omstreken.

Het Helmonds Slavisch Koor bestaat nu 30 jaar en viert dat met name met een jubileumconcert op zondagmiddag 2 oktober aanstaande in het Speelhuis.

Onder de leiding van dirigent Antoine van Wanrooij, die het koor nu dertig jaar leidt en tevens begeleidt op accordeon,  brengt het koor een aantal werken uit het rijke repertoire van het koor, waarbij ook eigen solisten met verve hun partijen ten gehore brengen. Liederen van Tsjaikovski , Christov, Gounod, Rachmaninov, Tseretelli in de Slavische taal worden afgewisseld met bekende melodieën uit opera, operette en musical.

Antoine van Wanrooij studeerde aan het conservatorium in Tilburg en slaagde daar cum laude in het vak “accordeon” als ook in het vak “koordirectie”. Na een dringend advies van onze welbekende stadgenoot  Arie Willems nam hij het jonge koor toen onder zijn hoede en viert daarmee nu zijn 30-jarig jarig jubileum bij HSK. Het is tevens zijn afscheidsconcert.

Voor deze gelegenheid heeft het koor een aantal bijzondere gasten uitgenodigd die samen met het koor voor een geweldige muzikale happening zorgen op zondagmiddag :

2 oktober in het Speelhuis te Helmond ; aanvang 14.30 uur.

Sam Eggenhuizen , bas-bariton, is  wellicht  bij velen  bekend van het optreden tijdens het Tv-programma  “Aria “. Dirigent Jaap van Zweden omschreef hem in die periode als “de toekomst van de opera”. Hij bij verschillende gezelschappen zijn talenten horen en zien. Als solist zingt hij tijdens het concert uit de opera Figaro  van Mozart het beroemde “Non piu andrai”.

Nienke Nassarian Nillesen  , sopraan, zingt uit de opera Rusalka van Dvorak het evenzeer bekende “Song tot he moon”. Nienke , cum laude afgestudeerd in  klassieke solozang, verdiende haar sporen in diverse rollen in klassiek Muziektheater.

Sam en Nienke  zingen  samen uit Porgy and Bess  “Bess you are my woman now” en  “All I ask of you” uit The Phantom of the opera. Uit een wat lichter genre zingen ze uit de operette Die Csardasfürstin  “Weisst Du es noch.”

Verder worden het koor en de solisten begeleidt door  Salonorkest  Prelude. De klanken van de koorzang, de bekende melodieën, gebracht door de solisten, en het orkest zullen bij de aanwezigen het gevoel oproepen van muzikale hoogstandjes en  herkenning.

Zorg dat U er getuige van bent.

Het jubileum van het koor en het afscheid van onze dirigent betekent geenszins het einde van het Helmonds Slavisch Koor. Het zal na het concert een doorstart maken, wellicht in iets kleinere samenstelling en met een nieuwe dirigent. Het Slavisch repertoire blijft de leidraad, met ook wat modernere werken, en veel aandacht voor de kwaliteit van de koorzang. Hiervoor wordt, samen met de nieuwe dirigent, gezocht naar aanvulling met nieuwe koorleden. Geïnteresseerde zangers kunnen zich aanmelden via onze website www.helmondsslavischkoor.com t.a.v. de nieuwe secretaris (info@architectfrankdomburg.nl).

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *