Voor de Helmonder die zo af en toe eens lekker door natuurgebied het Goor loopt of rijdt is het geen nieuws: de appeltjes bij appelboer Rik Jurrius staan er mooi bij. We zijn eens wezen informeren over de oogst en de appelteelt. Wanneer kunnen we weer appels eten van Helmondse grond? Hebben de appels geleden van de hete zomer of is dat juist goed? Wat wordt er nog meer geteeld?

De ervaren fruitteler vertelt dat de imker in de lente zijn bijen naar de boomgaard heeft gebracht zodat de bloesems bestoven konden worden. Ook zijn er veel wilde hommels die meehelpen bij de bestuiving. Als er genoeg bloemetjes bestoven zijn dan worden bij de andere bloesems de stampers bespoten met een kunstmest, zodat ze niet bestoven worden en de bloemen niet uitgroeien tot appels. Op deze manier wordt voorkomen dat er teveel appels aan de bomen komen. De appels worden dan niet lekker en blijven dan te klein.

Jurrius vindt het belangrijk om zo weinig mogelijk het fruit te besproeien met bestrijdingsmiddelen. Uit testen blijkt dat er op het geplukte fruit nauwelijks residu te vinden is. Hij vindt het jammer, maar helemaal zonder bespuiten kan hij zijn appels niet telen: dan kun je geen mooi en goed fruit leveren. We troffen ook verschillende kippen aan in de boomgaard. Die doen daar hun uiterste best om de insecten op te eten en de biodiversiteit van het onkruid  te behouden. Rik Jurrius vertelde ons dat het hete weer de appels niet altijd goed heeft gedaan. Er zijn appels die als verloren moeten worden beschouwd: ze zijn verbrand door de hete zon. Dankzij tijdig sproeien (dus koelen) en goede zorg kunnen er binnenkort toch lekkere zoete appels geoogst worden. En natuurlijk niet te vergetend de verschillende soorten peren. Ook de perenboomgaard staat er goed bij, al vertelt Jurries wel dat dit jaar de vogeltjes de opbrengst van zijn perenoogst een beetje verminderen: kennelijk houden ook zij van een lekker peertje en nemen geregeld een hapje, waardoor de peertjes onverkoopbaar worden. In het filmpje vertelt hij er meer over.

  • Vanaf 17 augustus 2019 weer open voor verkoop aan publiek nieuwe oogst.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Joos van Stiphout

Joos van Stiphout: Een stevige vastbesloten dame met een klein hartje en meestal een iets te grote waffel. Goedlachs, maar ook vaak serieus. Een caretaker pur sang. Verslaggever bij Ditisonzewijk Helmond en DIOW TV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *