Helmondse boa’s voorzien van bodycams

In november 2019 werd door de gemeenteraad de motie “inzet Bodycams” aangenomen. In deze motie werd de burgemeester verzocht om aan te dringen bij de nationale politie om de Helmondse afdeling te voorzien van bodycams. Dat gebeurde en de burgemeester zei ook toe een verkenning uit te voeren om ook boa’s te voorzien van bodycams. Over die verkenning werd de raad geïnformeerd.

“Bodycams hebben een aantoonbaar preventief en corrigerend effect. Zelfs als de bodycam geen preventief effect heeft, is er toegevoegde waarde. Met de beelden van het incident kan goed onderbouwd aangifte worden gedaan bij de politie”, schrijft het college van Burgemeester en Wethouders in een brief aan de raad. Voor de boa’s die in Helmond actief zijn, zijn er door de gemeente 16 bodycams aangeschaft. Op 3 juni hebben de boa’s een trainen ondergaan in het gebruik van de bodycams en sindsdien zijn de camera’s operationeel.

Privacy

Voor het gebruik van de bodycams gelden een hoop regels, zeker op het gebied van privacy:

1. Er moet een noodzaak zijn om de bodycam te gebruiken. Er vinden een paar incidenten per maand plaats (verbaal en/of fysiek). Een voorbeeld van een recent incident is een geweldpleging tijdens een avondklokcontrole. Twee boa’s werden hierbij in hun gezicht geslagen.
2. Er zijn al eerder middelen ingezet om de veiligheid van de boa’s te vergroten:
– Boa’s werken in koppels;
– In beginsel werken de boa’s niet in de nacht;
– Er is een protocol ‘omgaan met agressie’;
– We geven trainingen in het omgaan met agressie;
– De boa’s dragen steek- en kogelwerende vesten.

Ook heeft de gemeente naar de privacy gekeken. “Met het oog op de privacy is er een risicoanalyse uitgevoerd. Deze is getoetst door de Functionaris Gegevensbescherming (FG) van de gemeente Helmond. Door de FG is aangegeven dat we kunnen starten met het gebruik van de bodycam.” Voortaan zullen boa’s in Helmond dus rondlopen met een bodycam.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Liam Toll - Redactie

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek, schrijft verhalen en houdt interviews voor de nieuwsuitzendingen.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Avatar
    Koos Reply

    Dus als ik het goed begrijp wordt je continu gefilmd als je met een BOA in gesprek bent?
    Maar wanneer is de privacy regel, “Er moet een noodzaak zijn om de bodycam te gebruiken” gaat de gemeente Helmond er dan standaard vanuit dat er een noodzaak is?

    Ik vind het schandalig dat je tegenwoordig overal maar ongevraagd gefilmd mag/kan worden zonder dat hier iets tegen in te brengen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *