Helmondse leerlingen in gesprek over geld

Op 28 maart, in de Week van het Geld, gaan 300 vmbo leerlingen met elkaar, wethouder De Vries en burgemeester Blanksma in gesprek over geld en armoede tijdens het Slotdebat in het Speelhuis.

Maakt geld gelukkig? Durf je te praten over geld en schulden? Van wie leer je eigenlijk met geld omgaan? Gemeente Helmond wil dat iedereen kan én durft te praten over geld. Voorafgaand en tijdens de Week van het Geld krijgen 11 vmbo-klassen masterclasses waarin zij leren discussiëren. Daarmee willen we ook taboe doorbreken op het praten over geld. Jongeren gaan met elkaar, met een ervaringsdeskundige en lokale beleidsmakers in gesprek over geld, schulden en armoede.

Masterclasses

In de week van 22 en 27 maart krijgen 300 vmbo-leerlingen van het Knippenberg College, Jan van Brabant College en het VakCollege twee masterclasses door Stichting Discussiëren Kun Je Leren (DKJL). In de masterclasses gaan zij in gesprek over omgaan met geld, gelijke kansen en armoede. Zij discussiëren met elkaar over de stellingen ‘Jongeren kunnen zelf bepalen hoeveel geld ze uitgeven’ en ‘Alle jongeren die in Helmond opgroeien hebben gelijke kansen’. De masterclasses dragen bij aan mondelinge vaardigheden en burgerschapscompetenties. Meningsvorming, kritisch luisteren en inlevingsvermogen staan centraal.

Debat 28 maart 2023

In het Speelhuis komen leerlingen van drie verschillende scholen samen tijdens het Slotdebat. Hier krijgen de leerlingen een podium om hun stem te laten horen. Ze gaan in gesprek met elkaar, met wethouder De Vries en Burgemeester Blanksma. Het slotdebat is van 14:30-16:00 uur.

Zo Helmond

Deze discussielessen over geld passen binnen de themacampagne geldzaken van Zo Helmond, die sinds januari loopt. Zo Helmond is een verzameling van organisaties in Helmond die ervoor zorgen dat inwoners kunnen meedoen, rondkomen en vooruitkomen. Zo Helmond gelooft dat iedereen, ongeacht de omstandigheden, de kans verdient om gelukkig te zijn. De themacampagne geldzaken is opgezet om geldzorgen bespreekbaar te maken en verhalen met elkaar te delen, in de hoop dat ook anderen een stap richting hulp durven te zetten. Op www.zo-helmond.nl vinden inwoners o.a. ervaringsverhalen, bespaartips en organisaties die hulp kunnen bieden.

Wat is DKJL?

Stichting Discussiëren Kun Je Leren (DKJL) heeft als missie: praat erover, maak contact, doorbreek taboes, voorkom vooroordelen. Discussie, debat en dialoog zijn zowel doel als middel. De burgerschapsmethode is bewezen effectief. Sinds 2007 maken zij maatschappelijke thema’s bespreekbaar en bieden ze kinderen en jongeren een podium om hun stem te laten horen. DKJL is voor volwassenen dé kans om te horen wat een nieuwe generatie vandaag de dag beweegt. DKJL is partner van Wijzer in Geldzaken en organiseert sinds 2012 jaarlijks in verschillende gemeenten debatten (discussies of dialoog) en lessen (masterclasses) over omgaan met geld, armoede en schulden.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *