Het zijn moeilijke tijden voor de fervente roker. En vooral ook dure tijden. Per april betaalt de shagroker liefst 8 euro extra voor een pakje shag van 50 gram, waarmee zo’n pak shag op bijna 25 euro komt. Het is de grootste prijsstijging ooit. Het merendeel van deze prijsstijging (ruim 6,50 euro) bestaat uit accijnzen, en dan komt er nog eens btw bij. Ook sigaretten worden duurder, zij het in iets mindere mate. Wat betekent deze forse tariefverhoging voor de gemiddelde Helmondse shagroker? We namen de proef op de som en spraken er een paar. Én we bezochten een tabaksspeciaalzaak in de stad.

Volgens de overheid moeten de prijsstijgingen het roken een stuk minder aantrekkelijk maken. Voor de nog niet-rokende jeugd wellicht een uitkomst, maar voor de fervente roker is het toch wel een flinke klap. In ieder geval juichen organisaties als het Longfonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding de prijsstijging toe.

Naar Duitsland

Han Adriaans is een echte shagroker. De geboren en getogen Helmonder woont momenteel in Meijel, maar is regelmatig in Helmond te vinden om vrienden, kennissen en familie op te zoeken. Zijn rookwaar koopt hij echter ergens anders. “Ik koop maar zelden shag in Nederland. Ik ga regelmatig naar België, gooi ik direct de tank vol. Maar aangezien de prijzen ook in België omhoog gaan, wordt het wellicht Duitsland. We zijn hier in de gelukkige omstandigheid dat de grens niet ver weg is.” Ook Maikel uit de binnenstad gaat regelmatig naar Duitsland. “Tanken, boodschappen doen, en natuurlijk tabak inkopen. We maken er gewoon een lekker dagje uit van. Meteen een hapje eten in Duitsland, is ook stukken goedkoper. We hebben een vriendengroep die elkaar regelmatig bevoorraadt met tabak. De ene week ga ik, de andere week iemand anders uit de groep. Zo hoeven we niet elke week zelf naar Nettetal of Duisburg te karren.”

Troost

Elly uit Mierlo-Hout wil best wel een poging wagen om te stoppen. “Ik rook al twintig jaar shag, dat was destijds een goedkoper alternatief voor sigaretten. Eigenlijk kan ik het nu al amper betalen, laat staan na de prijsverhoging. Ik ga snel nog wat inslaan zolang de oude voorraden nog in de winkel liggen. Daarna weet ik het niet. Ik heb in het verleden diverse pogingen gedaan om te stoppen. Maar ik heb veel tegenslagen gehad in mijn leven en het roken bood me op die momenten wat troost. Dus ja, ik vraag me af of het me nu wél gaat lukken. Het probleem is dat ik meer ga eten als ik niet rook. En ik heb al overgewicht, dus die kant wil ik ook niet op.”

Binnen harken

Marco uit ‘Oost’ is vooral boos. “Als het echt om de gezondheid zou gaan, zouden ze het roken gewoon helemáál verbieden. Volgens mij is het niet meer dan een ordinaire poging om de schatkist te vullen, extra geld binnen te harken. En dat telt behoorlijk aan zo. Alles wat de mens nog een beetje plezier geeft, wordt ze afgenomen. Moet je tegenwoordig eens een biertje op het terras drinken. Niet te betalen. Althans niet voor mij. Of ga eens een dagje naar de Efteling met de kinderen. Schandalig die prijzen. En nu het roken. Ik rook al veertig jaar shag. Maar ik moet nu op zoek naar alternatieven. Zelf sigaretten draaien dan maar. Want stoppen kan ik niet. En dat wíl ik eigenlijk ook niet.”

Vapen met echte tabak 

Susanne Evers runt tabaksspeciaalzaak Evers-Vos aan de Mierloseweg in Helmond. Ook zij merkt dat de prijsverhoging al impact heeft. “Ik merk het omdat veel mensen nu extra inslaan tegen de ‘oude’ prijs. Er gaan nu hele sloffen over de toonbank, waar de klant eerst maar een paar pakjes kocht. Dat geldt voor zowel shag als sigaretten Vandaag kreeg ik de laatste bestelling tegen de oude prijs binnen. Daarna kan ik alleen nog bestellen tegen de hogere prijs.” Zijn er klanten die zeggen te stoppen met roken? “Nee hoor, hoe duur het ook wordt, ze blijven toch roken”, aldus Evers. “Of ze stappen over op alternatieven, zoals vape of iets nieuws: vapen met echte tabak erin.”

‘Naar de overheid’

De nieuwe prijzen voor shag verschillen per merk. Evers: “Zware Van Nelle is de duurste. Die kost nu 18.90 euro voor een pakje van vijftig gram, maar gaat na de verhoging vermoedelijk ergens tussen de 25 en 26 euro kosten. De goedkoopste tabak kost nu ongeveer vijftien euro en zal dus straks zo’n twintig euro gaan kosten, schat ik in. Overigens gaat het overgrote deel van dat bedrag naar de overheid en niet naar de speciaalzaak.” Ook Evers denkt dat straks veel rokers uit zullen wijken naar het buitenland. “Tja, het wordt natuurlijk wel lucratief om daar je shag en sigaretten in te slaan. En dat blijft zo, zolang er prijsverschillen bestaan tussen de verschillende landen.”

[Foto van tabakszaak Evers-Vos: Anja Donkers]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *