De voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd in Helmond zijn al een tijdje voorbij. Nieuwe Helmondse voorleeskampioen is de elfjarige Rona de Groot van Kindcentrum In het Hart van het Hout in Mierlo-Hout. Rona was afgelopen week te gast op de mediatoren van Dit is Helmond.

Onze Helmondse voorleeskampioen Rona de Groot gaat op 2 maart naar de volgende ronde in Goirle. Na het winnen van de voorrondes op school en in Pathé is ze er helemaal klaar voor. Ze heeft er zelfs een sportwedstrijd voor afgezegd. “Ik zou het natuurlijk wel heel erg leuk vinden om te winnen”, zegt Rona. “Maar als ik niet win dan heb ik geen spijt. Want ik vind het al super dat ik meedoe.” Ze zit momenteel in groep 8 en wil graag hierna naar het VWO, nog specifieker naar het gymnasium. Wat ze daarna gaat doen, heeft ze nog niet duidelijk. Op de vraag of ze misschien zelf boeken wil gaan schrijven, antwoordt Rona: “Nee, dat niet. Ik vind het leuker om verhalen te lezen dan te schrijven.” Maar ooit de burgemeester van Helmond zijn, lijkt haar stiekem wel wat.

Te veel leuke dingen

Rona heeft het naast lezen ook erg druk met andere dingen. Ze vindt gewoon veel te veel dingen leuk. Voor haar mag een week wel meer dan zeven dagen hebben. Haar hele week is gevuld. Naast het spelen van volleybal bij Polaris bij Meisje C3 en hockey, heeft ze onlangs ontdekt dat ze skiën ook weer heel tof vindt. “Ik hou heel erg van sporten. Maar ik vind het soms wel jammer dat ik door alle trainingen en wedstrijden niet vaak kan lezen”, aldus Rona. “En ik heb ook al drie jaar zangles bij Daphne Horsten, dat wil ik eigenlijk ook blijven doen.” Moeder lacht: “Ik moet haar regelmatig afremmen, want het liefste zou ze mee willen doen aan alles wat maar voorbij komt. Volgend jaar zal ze toch wel moeten kiezen, want alles doen is iets te veel van het goede.”

Spannend

‘De Magische Apotheek; er hangt een geheim in de lucht’ van Anna Ruhe is het boek waaruit Rona voorlas. “Ik hou echt het meest van spannende en avontuurlijke verhalen. Daarom heb ik dit boek gekozen. Ik heb de hele serie al gelezen. Nu ben ik bezig in een ander spannend boek, namelijk ‘Ronja de roversdochter’ van Astrid Lindgren”, vertelt Rona. “Ik heb het boek wat ik wilde voorlezen zelf uitgekozen. Het was best wel spannend om in de Pathé alleen midden op het podium te zitten en voor te lezen aan een zaal vol kinderen van andere scholen. Maar toen ik eenmaal bezig was, merkte ik dat het ook wel een fijn gevoel gaf om iedereen naar mijn verhaal te laten luisteren.”

Juryrapport

“Minder leuk was dat ik twee dagen moest wachten op de uitslag. Want er waren twee dagen met voorrondes in Helmond voordat de winnaar bekend werd. Dat was iets té spannend. Maar ik ben natuurlijk erg blij dat ik gewonnen heb”, straalt ze. Op onze vraag wat de jury in het rapport had geschreven, antwoordt Rona bescheiden: “Ik weet niet wat er allemaal precies instond. Maar wel dat de jury vond dat ik goed en duidelijk praatte, zonder overdreven stemmetjes of zo. En ze vonden het ook leuk dat het stuk wat ik koos, eindigde met een cliffhanger. Dat had ik expres zo uitgezocht, want ik wilde dat iedereen die luisterde naderhand zelf het boek zou willen lezen om te weten hoe het af zou lopen.”

Een lange weg naar de finale

Op veel scholen is het gebruikelijk dat de voorleeswedstrijd voor leerlingen van groep 7 en 8 in de Kinderboekenweek start. Nadat eerst is voorgelezen in de eigen groep, gaan de winnaars van de groepen door naar de schoolfinale. De schoolwinnaars mogen vervolgens naar de Helmondse voorleeswedstrijd. Bibliotheek Helmond-Peel organiseert diverse regiorondes. Het aantal tussenrondes dat de bibliotheken organiseren is afhankelijk van het aantal deelnemers. De winnaars van de regiorondes nemen het tegen elkaar op in de provinciale finale. Aan de landelijke finale nemen uiteindelijk de twaalf provinciale voorleeskampioenen deel. Deze is op 22 mei 2024 in Tivoli Vredenburg in Utrecht.

Lees ook: Vervolgrondes Nationale Voorleeswedstrijd bij Pathé

Foto’s; Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *