Helmondse wielerhistorie in De Pedaalridders van de Peel

Op het einde van de negentiende eeuw waren het in Helmond de fabrikantenzoons die een “velocipède” konden aanschaffen om aan de schaarse wielerwedstrijden deel te kunnen nemen. Toen ook de fabrieksarbeiders een rijwiel konden betalen om naar hun werk te fietsen, werden in het begin van de vorige eeuw de eerste grasbaanwedstrijden georganiseerd. In “Wielerstad Helmond” verschenen vervolgens de eerste houten wielerbanen die hun bijdrage leverden aan de groeiende populariteit van de wielersport. Dat vormt de inleiding op de uitgebreide wielergeschiedenis van maar liefst vijftig dorpen en steden in deze regio die wordt beschreven in het wielerboek “De Pedaalridders van de Peel.”

Ruime aandacht in het boek is er voor de wielergeschiedenis van Helmond en de huidige wijken Mierlo-Hout en Stiphout. De eerste kennismaking met de wielersport in de textielstad dateert van 1895 als de Helmondsche Wieler Club haar eerste wedstrijden organiseert. Ook de legendarische baanwedstrijden in de jaren twintig en dertig passeren de revue. Een baanvedette als Toon van den Bogaerd bracht de handen van het publiek op elkaar. Uitgebreid aandacht in het boek krijgt ook de Houtse wielerfamilie “De Vleut”. Jos van der Vleuten stond zesmaal aan de start van de Tour de France en won het puntenklassement in de Spaanse Vuelta. Een belangrijke rol in de Helmondse wielerhistorie is weggelegd voor wielerclub Buitenlust met als hoogtepunt de organisatie van het Nederlands Kampioenschap in 1970. Hein Verbruggen werd de hoogste baas van de internationale wielerunie de UCI. De Bavaria-profronde van Stiphout trok jaarlijks duizenden toeschouwers op de dinsdag na de finish van de Tour op de Champs Elysees.

De schrijver van het boek is de Somerense wielerpresentator Rien van Horik (66). In de jaren tachtig maakte hij deel uit van het bestuur van wielerclub Buitenlust en heeft sindsdien een ruim archief over de wielersport in Helmond opgebouwd. Het merendeel van zijn presentaties viel in de Coronajaren weg. De ontstane vrije tijd besteedde hij aan het schrijven van het unieke wielerboek voor de regionale wielerliefhebber.

Het boek is o.a. verkrijgbaar bij boekwinkel De Ganzenveer aan de Oude Aa 49 in Helmond en bij John Knoops Passion for Bikes in de Dorpsstraat 92 in Mierlo.

Foto: De eerste wielerwedstrijd in Helmond werd gereden in 1897.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.