Helpen tijdens Natuurwerkdag IVN Helmond

Wie wil er een handje komen helpen tijdens de landelijke Natuurwerkdag van het IVN op zaterdag 6 november? Op meer dan 400 plaatsen in Nederland gaan echt duizenden vrijwilligers aan de slag om de natuur een handje te helpen. Er worden wilgen geknot, nestkasten gehangen, zwerfafval opgeruimd en heel veel nieuwe bomen geplant. In Helmond gaat het IVN ook weer los met natuurwerk; dit jaar in de Stiphoutse Bossen. En u kunt komen helpen!

Hier liggen aan de oostkant vijf vennen die enkele jaren geleden veel ruimte hebben gekregen doordat het bos rondom flink is terug gezet, tot wel 50m. Inmiddels is daar op de meeste plaatsen heide tot ontwikkeling gekomen, wat natuurlijk geweldig is voor de natuur. Want op deze kleine vlaktes kunnen nu salamanders, kikkers en hagedissen foerageren en zich verschuilen als ze uit het water willen. En je ziet ook dat de biodiversiteit in z’n algemeen flink toeneemt; zelfs de zeldzame heidekikker is weer terug en bij enkele vennen is deze zomer de klokjesgentiaan weer opgebloeid.

Maar een ander effect is dat er voortdurend op grote schaal zaailingen van berken en dennen uitschieten. Als die niet worden uitgeplukt zal er binnen 10 jaren opnieuw bos ontstaan zijn en dan zijn we weer terug bij af! Sinds 2016 zijn alle vennen geadopteerd door de Scoutinggroepen van Jan Baloys, Scouting Leonardus en Scouting Paulus. Ook Scouting Brandevoort helpt mee. Ieder jaar komen zij naar “hun” ven om zaailingen uit te plukken en daarmee de heide open te houden.

In 2020 moest de Natuurwerkdag wegens corona worden afgelast maar de natuur is ondertussen door gegaan met zaaien en groeien. Er staan nu rond het Langdaalven, Kulekesven, Eiven, Wasven en Kikkerven heel veel nieuwe dennetjes en jonge berken. Deze moeten snel worden uitgeplukt om te voorkomen dat de heidevlaktes weer dicht groeien.

Op zaterdag 6 november komen alle scoutinggroepen naar de Stiphoutse Bossen. Iedere groep naar het door hen geadopteerde ven. Maar laat iedereen die de natuur een warm hart toedraagt ook komen helpen! Een paar uurtjes of een hele dag? Alles is welkom. IVN-Helmond zorgt voor koek en zopie.

Helpers, zorg voor stevige schoenen of laarzen en neem werkhandschoenen mee en een steekschep of snoeizaag. Iedereen is welkom van 10.00 tot 16.00 uur! Kijk op www.natuurwerkdag.nl voor meer informatie of op de website van IVN-Helmond.

Bron tekst en foto’s IVN Helmond

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *