Hengelen naar kinderen, heb je daar ooit van gehoord? Nou, op de Kunstmarkt die op zondag 12 september werd georganiseerd in Helmond, daar kwam je ‘Beet’ tegen. Zij hadden regelmatig beet…

Als je aan de Kunstmarkt denkt, dan zullen sommige Helmonders denken aan het vroegere Artimond. Maar deze versie, het Helmond Art Festival, was iets kleiner maar wel ook enorm gezellig. Ook voor de kinderen was het iets speciaals. Er liepen sprookjesfiguren rond maar ook King Arthur, de Zeemeerminnen en zelfs Batman liep er rond te dwalen.

De muziek bleek ook apart. Bijvoorbeeld het trio Trashbeatz, een trio die het presteerde om leuke en swingende muziek te maken op kliko’s, emmers en pannen. Er werd zelfs een strijkplank gebruikt voor de muziek waar enkele lege flessen van Nivea zalf op bevestigd waren. Natuurlijk was er ook het dweilorkest van Pappa Dre te zien en te horen. En iets verderop stond de formatie de Feliciano’s te spelen.

Voor kinderen van alles te doen

Een stukje verderop kwam je de op hol geslagen boerinnen tegen die alle kinderen wilden leren hoe zij moesten steltlopen. Een flinke publiekstrekker was wel het duo Beet uit België.  De twee mannen zaten hoog op een steiger te hengelen naar kinderen. En de kinderen wilden graag happen want er hing lekkere snoep aan. Soms werd het voor grotere kinderen wat moeilijker gemaakt want de hengel hing met de dobber vlak boven de grond en moesten de kinderen op de knieën zitten om het snoepgoed te bemachtigen. Met het hengelen hadden de ‘vissers’ af en toe toch goed beet.

Tussendoor kwam je Buurman Borrel tegen met zijn accordeon. Hij speelde graag verzoek liedjes voor het publiek maar dat kostte een borrel. Natuurlijk was dit niet mogelijk anders zou hij straalbezopen door de stad lopen. En de kinderen verbaasden zich vooral toen ze Pinokkio tegen kwamen. De vader van deze houten pop was een man van wel twee meter lang en Pinokkio zelf was ook erg groot. De kinderen wisten niet wat zij zagen.

Op het Speelhuisplein was er een muziekkindertuin geplaatst. Daar konden kinderen allerlei muziekinstrumenten uitproberen. Er stond een klein drumstel, en er lagen enkele trompetten op een tafel. Ook waren er enkele andere voorwerpen waarmee muziek gemaakt kon worden. Uiteraard mocht Blikkie de voorleesbus niet  ontbreken. Wat kunst betreft was er ook genoeg te zien. Glas in lood, beeldhouwers die bezig waren met mooie stenen ornamenten, enkele houtbewerkers en eigenlijk was er van alles wat te zien en te ontdekken.

Er werd een kleine wedstrijd georganiseerd en de meest vriendelijke, vrolijkste en klantvriendelijkst kreeg een mooie prijs. Deze werd gewonnen door een tekenares, Janne de Groot. Door het mooie weer werd het toch wel aardig druk en de terrasjes werden ook goed bezocht. En er zal gekeken worden of er volgend jaar weer zo’n vrolijke markt wordt georganiseerd. Dat is nu nog niet zeker.

Verslag: Hans Choufoer

Fotografie: Hans Choufoer en Jason Gerritsen

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *