Donderdag 22 september was het ook alweer 78 jaar geleden, dat Mierlo- Hout bevrijd werd van de Duitse onderdrukking. Ook dit jaar stond de jeugd weer centraal rondom deze herdenking. ‘In het Hart van het Hout’ is dit jaar de adoptieschool die zich met de groepen 8, inzet voor de bevrijding herdenking. Deze groepen hebben voorafgaand aan de Bevrijdingsdag, voorlichting en voldoende informatie gekregen, wat er op 22 september 1944, allemaal heeft plaats gevonden in Mierlo-Hout en de regio van Helmond

War Cementery Mierlo

Op 22 september worden deze kinderen met authentieke militaire voertuig naar War Cementery Mierlo gebracht. Voorafgaand aan deze verplaatsing krijgen de kinderen eerst uitleg bij het monument. Op de militaire begraafplaats kregen de kinderen, uitleg over wat sommige gesneuvelde soldaten betekend hebben, voor onze bevrijding.  Na deze rondleiding, verplaatsen de militaire voertuigen zich weer naar Mierlo-Hout. Hier gingen de kinderen eerst naar de kerk, om eerst het bevrijdingsvuur op te halen, dat daar maandag vanuit Deurne naar toe was gebracht door de lopers van HAC. Hierna werd om 12.00 uur, het vrijheidsvuur, door pastoor Scheepers, ontstoken bij het Bevrijdingsmonument.

Herdenkingen

’s Avonds om zeven uur, was er dan ook nog de herdenkingsdienst, in de St. Luciakerk.  Na deze dienst vertrokken allen, naar het monument op de hoek Hoofdstraat/Houtse Parallelweg. Hier werd de bevrijdingsherdenking om kwart voor acht voort gezet en waren velen hier naar toe gekomen om dit allemaal bij te wonen en getuige te zijn van deze mooie herdenking. Namens de gemeente Helmond, was wethouder Harrie van Dijk aanwezig. Zowel in de kerk, als ook bij het bevrijding monument, waren ter opluistering aanwezig, de Gemert Firebrigade Pipes & Drums en het gilde St. Antonius Abt Mierlo-Hout.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk, Hartelijk dan voor deze uitgebreide, fantastische, maar bovenal indrukwekkende fotorapportage. Dit soort herdenkingen mogen nooit verloren gaan en herinneren ons er aan hoe goed wij het hebben dankzij de inzet van anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.