Op zondag 21 maart organiseerde Stichting Ain ni Ain Helmond een herdenking in het kader van 70 jaar Molukkers in Nederland. Jong en oud verbonden zich met elkaar door gezamenlijk de aankomst van de eerste groep van de eerste generatie Molukkers te herdenken.

 De aankomst

Na een lange reis van één maand, arriveerde het eerste schip de Kota Inten op de Lloydkade in Rotterdam. Kort daarna volgden de elf overige schepen waar de andere Molukse soldaten en hun gezinnen naar Nederland kwamen. Na de aankomst werden de gezinnen overgeplaatst naar verschillende woonoorden om zich daar, voor een tijdelijk verblijf, te vestigen. De beloofde zes maanden bleek uiteindelijk permanent te worden. Dat was dat de eerste generatie niet verwachtte. De aankomst betekende kortom het opbouwen van een toekomst in voor hen een vreemd land.

In het heden telt de gehele Molukse gemeenschap in Nederland ongeveer vijf generaties. Ook Helmond kent een jonge groep van de derde en vierde generatie, die bouwt aan een mooie toekomst. De pijn van hun (groot)ouders, wordt het succes van de nieuwe lichting. Op de foto bij het herdenkingsmonument staan de vier generaties, bij elkaar.

Herdenkingsmoment

Tijdens de herdenking bij het Moluks monument in de Tjerk Hiddesstraat had de Molukse gemeenschap een kort, maar krachtig programma. Voorzitter van Stichting Ain Ni Ain Helmond, Noël Silalahi, sprak een voorwoord bij het herdenkingsmoment. Kort daarna volgde een bloemlegging die werd gedaan door “oma” Maria Noesmesse van de eerste generatie en Aven Rejaan namens de vierde generatie. De overgrootouders van Rejaan arriveerden in 1951 met het schip de Kota Inten in Rotterdam. De bloemlegging was een symbool voor herdenking en verbinding tussen jong en oud. Het verleden en de toekomst.

Als slot werd er gesproken met Nelly Sikteoeboen. Sikteoeboen is ontwerpster van het monument en lichtte de kijkers toe wat haar beweegredenen waren voor het maken van het monument. Daarnaast legde ze de kijkers wat haar gedachten waren bij het ontwerp van het beeld en wat de kijkers in het monument konden zien.

Ondanks de beperkingen omtrent het coronavirus was het een succesvolle herdenking en niet te vergeten, een mooie aftrap van het herdenkingsjaar 2021.

  Foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. j.h.w van stiphout Reply

    mooie herdenking. ik wist niet dat het monument daar stond, ik ga eens kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *