Ook dit jaar is het bevrijdingsvuur, dat  bestemd is voor al die plaatsen in de Peel die  76 jaar bevrijding vieren, weer opgehaald door wielrenners in Bayeux. Zij brachten het naar Eindhoven en van hier werd het naar de Luciakerk in Mierlo gebracht.

Op zaterdagavond 19 september werd de fakkel van  hieruit, met begeleiding van historische militaire voortuigen, naar het Brits Ereveld aan de Geldropseweg gebracht, door een hardloopster van de stichting Death Valley de Peel. Hierbij werd ze begeleid door de Firebrigade Pipes en Drums  Door de burgemeester van Geldrop-Mierlo Jos van Bree, werd de vuurschaal met het bevrijdingsvuur ontstoken. Jolijn Brouwers verwelkomde alle gasten, het gedicht ‘Herdenkinge’n werd voorgedragen door Mien van Uden en Beate Bremen vertelde over haar grootouder in Nederlands Indië. Ook werd het lied ‘Love change everything’ gezongen door Bertine van de Boom.

Door de coronamaatregelen konden de burgemeesters van Asten, Someren, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek, Helmond en Peel en Maas er deze keer niet bij zijn en werden de honneurs voor hen door burgemeester Jos van Bree waargenomen.

Door burgemeester Jos van Bree werden uiteindelijk dan ook de fakkels aan de lopers, die in grote getale binnen kwamen, uitgereikt. De Fakkels werden door de lopers naar hun gemeenten gebracht. Hierna werden er nog wat muzikale noten door de leden van Firebrigade Pipes en Drums.

Het was al bij al een mooie bevrijdingsherdenking waarvan de perfecte organisatie in handen was van de stichting Death Valley de Peel met medewerking van de gemeente Geldrop-Mierlo. Deze herdenking was er een, die voor jaarlijkse herhaling vatbaar is op het Britse ereveld, zo mooi was het. De lopers voor Helmond brachten eerst de fakkel naar de Luciakerk in Mierlo Hout. Hier splitste de groep en werd het vuur verder naar de Stiphoutse Kerk  en de Helmondse Betlehemkerk gebracht. Donderdag wordt hier het bevrijdingsvuur opgehaald, om het te ontsteken bij het nieuwe bevrijdingsmonument in Brouwhuis. Vrijdag wordt het ontstoken in het Hortensiapark, door burgemeester Elly Blanksma.

Maar eerst komt Mierlo-Hout aan de beurt dinsdag aanstaande. Vanaf 11 uur komen er circa 60 kinderen van de adoptieschool, dit jaar is dat In het Hart van ‘t Hout (Kindcentrum Mierlo-Hout)

Zij krijgen een toelichting van Mario Coolen  en Harrie Raaijmakers, over het monument, de historie van de oorlog en bevrijding in Mierlo-Hout. Hierna komt de Jeugdburgemeester  Noël Salalahi en die gaat het bevrijdingsvuur om 12 uur ontsteken bij het monument.

Om 19.00 uur is er een herdenkingsdienst in de St. Lucia kerk en de ceremonie wordt om 19.45 uur voortgezet bij het monument waar bloemen worden gelegd en kaarsjes ontstoken.
Als laatste foto tenslotte, een dank aan allen die een bijdrage tot het slagen van dit evenement hebben bijgedragen.
Ook de foto’s van de overdracht van het bevrijdingsvuur in de kerk in Stiphout, zijn nog toegevoegd aan de reportage.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Een indrukwekkende fotorapportage, Henk.
    Dank hiervoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *