Thuiszorg: ‘Het blijft hectisch in deze coronatijd’

Bijna elke dag is het te zien en te lezen dat de zorg zwaar belast wordt in deze coronatijd. Ook de thuiszorg merkt het. Hoe ervaart de thuiszorg in Helmond de coronatijd in deze grauwe dagen voor Kerstmis?

“Het blijft hectisch in deze coronatijd”, vertelt thuiszorgmedewerkster Jolanda Rijkers van Zorgboog Helmond. “Al sinds de uitbraak in maart, is het niet alleen vreselijk druk in de ziekenhuizen, maar ook in de thuiszorg. Vooral in het begin van de crisis is de druk die op ons werd geleverd onderschat. Dat was ook het moment waarop we als thuiszorgmedewerkers niet
over de juiste beschermingsmiddelen beschikten, zoals mondkapjes en handschoenen.”

Door de crisis zijn de ouderen vaak erg eenzaam. “Als wij dit bemerken, proberen we hier aandacht aan te schenken door in gesprek te gaan met onze ouderen. Samen een kopje koffie drinken of een luisterend oor bieden, doet al heel veel.”

Rijkers is ontstemd over het feit dat veel mensen de coronaregels aan hun laars lappen. “Het maakt me boos dat er mensen zijn die de regels negeren. Zij vinden zichzelf veel belangrijker, waardoor ze niet denken aan de kwetsbaren die ze kunnen besmetten, zoals de ouderen.”

Tijdens de feestdagen zal de situatie niet veel beter worden. Dat is duidelijk te zien aan het stijgende aantal besmettingen. Onafhankelijke experts vrezen dat de tweede coronagolf tot februari zal duren. Een grauwe kerst en oud en nieuw dus. Rijkers en haar collega’s proberen elkaar te steunen en er maar het beste van te maken. “We bespreken bijna alles digitaal en niet fysiek. Dat vind ik erg jammer, want we missen het fysieke contact met elkaar erg. Maar om de positieve spirit erin te houden voor de kerst en het nieuwe jaar, geven we elkaar complimenten voor onze inzet in deze lastige tijd.”

Foto: Selfie van Jolanda Rijkers

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie DitisHelmond Jurre Sampers

Stagiaire DitisHelmond Mijn grootste droom is schrijver worden. Mijn grootste doel is een boek te kunnen uitgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *