Het Jan van Brabant college heeft ook een derde vestiging in Helmond. Het zal bij veel inwoners uit Helmond, niet zo bekend zijn, omdat het toch een beetje een vreemde eend in de bijt is. Iedereen weet wel dat de hoofdvestiging in de Molenstraat in Helmond is gevestigd. Aan de Deltaweg in Brouwhuis staat de kleine Jan van Brabant. Maar er is er nog een. Aan de Gasthuisstraat. En daar werd vandaag door het bedrijf Canpack een verrassing afgeleverd. 

De school aan de Gasthuisstraat  is een EOA school, wat staat voor een Eerste Opvang voor Anderstaligen. Op deze school zitten leerlingen die de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheersen en het zijn veelal kinderen van arbeidsmigranten en vluchtelingen die net in Nederland zijn. Hier leren ze vooral de Nederlandse taal en daarnaast is er veel aandacht  onderwijs van rekenen, Engels, cultuur, beeldende vorming, sport, normen en waarden en dergelijke. De leerlingen zijn allemaal tussen de 12 en 18 jaar komen uit meer dan 20 verschillende landen. Ze zijn hier  maximaal 3 jaar op school, zodat ze na deze uitgebreide basisopleiding door stromen naar het regulier onderwijs.

Samenwerking

Teamleider Ruud van Horssen, heette maandag de directie van Canpack welkom. Ook alle leerlingen waren van harte welkom om over het nieuwe concept van samenwerking, te horen. Het Jan van Brabant College aan de Gasthuisstraat timmert dus nog meer aan de weg en is vanaf dit schooljaar een mooie samenwerking gestart met het bedrijf Canpack. Deze samenwerking is tot stand gekomen, omdat zowel op het Jan van Brabant College aan de  Gasthuistraat als bij Canpack,  veel mensen met migratieachtergrond te vinden zijn. Middels zowel gezamenlijke activiteiten als financiële ondersteuning via de stichting Vrienden van Jan van Brabant zullen Canpack en de school de komende jaren verbonden zijn. Hierbij zullen de activiteiten voornamelijk gericht zijn op het verbinden van de leerlingen.

Tafelvoetbaltafel 

Inmiddels zijn er al diverse mooie ontwikkelingen geweest in de samenwerking. Zo zijn er door medewerkers van Canpack, zelfverdediging lessen verzorgd, tijdens de sportlessen. Vandaag 21 februari zijn de leerlingen aangenaam verrast door Canpack met een mooie tafelvoetbaltafel in de aula. Ook zal er vanaf dat moment een leeshoek in gebruik worden genomen door de leerlingen, mede mogelijk gemaakt door Canpack.

Meer activiteiten

Later in het schooljaar, staat er ook nog een gezamenlijke visactiviteit gepland waarbij de werknemers van Canpack de leerlingen zullen begeleiden. Canpack is een Pools bedrijf en heeft een productie van    miljarden blikken op jaarbasis,  voor bierbrouwers en de frisdrankenindustrie. De blikken zijn opgeslagen in de immense fabriek, op het industrieterrein ten zuiden van Brouwhuis. Bovendien  staat er voor de school, nog een rondleiding door de fabriek op de planning.

© Tekst en Foto’s Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 4 reacties

 1. Eugene Reply

  Leuk stukje.
  Voor veel mensen onbekend dat er naast de Grote en de KLeine Jan nog een afdeling van het Jan van Brabant College is !

 2. j.h.w van stiphout Reply

  Hallo Henk

  weer een mooie reportage, en een goed plan voor de leerlingen.

 3. Marleen Klaus Reply

  Prachtig initiatief, deze jonge mensen werken straks mee aan de toekomst van Nederland

 4. Gert H.M. Bouten Reply

  Beste Henk,
  Dank voor deze heldere rapportage.
  Het was mij ook niet bekend dat er naast de Grote en de KLeine Jan van Brabant nog een afdeling van het Jan van Brabant College is. Dankzij deze rapportage weet ik dit ook weer. Ik vind het bovendien ook een fantastisch initiatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.