Het is weer tijd voor nieuwe klimaatburgemeester in Helmond

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei en Klimaatstichting HIER zoeken een nieuwe klimaatburgemeester voor Helmond. Deze persoon moet Helmonders en bedrijven in de regio motiveren om te verduurzamen. De nieuwbakken klimaatburgemeester mag tijdens de vierde editie van de Nationale Klimaatweek het goede voorbeeld geven. Van 11 tot en met 17 november leer je hoe je jezelf nóg beter kunt inzetten voor het klimaat.

Volgens woordvoerder Helen Taylor zijn Helmonders al “lekker bezig” als het om verduurzaming gaat: “Maar het kan altijd beter. Om de Klimaatdoelstellingen te halen, moet er nog een hoop gebeuren. Nederland wil klimaatverandering tegengaan en daarom de uitstoot van broeikasgassen beperken. In 2030 moet er 55 procent minder uitstoot zijn in vergelijking met 1990. Het doel is om in 2050 klimaatneutraal te zijn.”

Goede voorbeeld
De klimaatburgemeester moet burgers en bedrijven stimuleren om energiezuiniger te leven. “Als je voor het llimaatburgermeesterschap kiest, werp je je op als een inspiratiebron en geef je het goede voorbeeld.”

Volgens Taylor heeft elke Helmonder het in zich om klimaatburgemeester te worden. In die rol kun je bijvoorbeeld activiteiten organiseren waarmee je anderen inspireert: “Denk dan bijvoorbeeld aan het opzetten van een kledingkettingruil, het gezamenlijk inkopen van laadpalen, het organiseren van een vegetarische buurtbarbecue of het vergroenen van de straat door het aanleggen van een geveltuin. Maar je kunt als klimaatburgemeester ook je werkgever adviseren over duurzame mobiliteit.”

Bewustzijn vergroten
Heel veel Nederlanders hebben zonnepanelen op hun dak en steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Supermarkten verbreden hun aanbod van meer diervriendelijke en vegetarische producten. “Het gaat inderdaad niet verkeerd en er zijn absoluut goede stappen gezet. Maar zolang niet iedereen meedoet, valt er nog het een en ander te winnen”, stelt Taylor.

De Klimaatweek moet het bewustzijn vergroten. Maar wat kan een klein land als Nederland doen als vervuilende landen als China en de Verenigde Staten niet aan de Klimaatdoelstellingen voldoen? “We kunnen in elk geval het goede voorbeeld geven. Nederland moet laten zien dat het kan. De klimaatburgemeester speelt daarin een grote rol”, zegt de woordvoerder.

Winst te behalen
Het is de hoop van Taylor dat elke stad in Nederland een klimaatburgemeester krijgt. “Momenteel zijn er ongeveer 245 klimaatburgemeesters, terwijl er 350 steden zijn. Sommige steden hebben meerdere van die burgemeesters. Helmond telt er bijvoorbeeld twee. Er valt dus nog een hoop winst te behalen”, besluit ze.

Mocht je aspiraties hebben om klimaatburgemeester van Helmond te worden, dan kun je je aanmelden via de website www.nkw2024.nl/klimaatburgemeester.

[Beeld: Bijl PR]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *