Voor het zoveelste jaar op rij, hebben de studenten van Sint Lucas uit Boxtel hun examenopdracht tot een goed einde gebracht. De opdracht voor dit jaar was het restaureren van twee wanden in de kerk, waarop een tapijt was geschilderd.  Het was mooi om te zien op welke wijze de dertien studenten decoratie en restauratieschilder, dit hebben gedaan.

Voor de start moesten ze eerst onderzoeken hoe zij dit karwei zouden gaan klaren. De schilderingen die zij moesten restaureren, waren al in de jaren twintig van de vorige eeuw door de firma Perey uit Venlo op deze twee muren aangebracht.  Ze moesten ook zelf de sjablonen maken. Met smetlijnen en schietlood werd dan het sjabloon op de muur gezet en de afbeelding weer opnieuw aangebracht. Het was enorm veel handwerk dat ze hierbij moesten verrichten.

In vier weken tijd, de koude in de kerk trotserend en met veel enthousiasme, hebben zij de beide muren weer mooi toonbaar gemaakt.  Hun toeverlaat op de momenten dat het niet helemaal lukte zoals ze het wilden, was wederom  dit jaar hun allesweter docent Joep Dircks.  Het helse karwei is helemaal volgens plan verlopen en woensdag kon de steiger al bij de ene muur worden afgebroken en de andere muur was dondermorgen bevrijd van de steigers. Het is weer een mooi stukje werk dat deze twaalf  meiden en een jongen hier in de Helmondse Sint Lambertuskerk, hebben achtergelaten. Chapeau.

  © Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 6 reacties

 1. j.h.w van stiphout Reply

  hallo Henk

  weer een mooie reportage van st. Lambertuskerk in Helmond.
  De studenten van het Lucas college hebben weer prachtig werk geleverd.
  dus ga kijken.

 2. Peter.geeven Reply

  mooie reportage en wat een mooie prestatie van de kunstenaars in deze, groet

 3. Marleen Klaus Reply

  Wat een werk, geweldige prestatie van deze studenten, chapeau. Ook hulde aan de fotograaf

 4. Lenie Bijnen Reply

  Even wil ik met bewondering te hebben gekeken naar het werk van het mooie tapijt weer helemaal instant is gekomen, door de studenten. Petje af hoor. Zelf ben ik aan de overkant vroeger geboren, en heb ik vaak gezien dat het verfwerk steeds afblottende, en er reuze op achteruit ging. Nu heb ik nog een vraag, waar ik mij wekelijks aan erger in de kerk. Kan er nou niets gedaan worden, aan de hal, waar het Mariabeeld staat? Ik vindt het een verschrikking dat Maria,
  daar zo moet staan met grote reclame borden, dat heeft ze niet verdiend. Ik heb er al twee keer kunst bloemetjes neergezet, maar werden weg gehaald. Mijn idee is: muur mooi lichtblauw verven, of kleed achter haar beeld, met kunst palmen, en kunst bloemen. dan ziet het er al mooier uit. Ik wil zelf graag er iets aan bij dragen, Er is geen een kerk waar dat zo slecht eruit ziet bij Maria.
  Hartelijk dank,
  Mevr, Lenie Bijnen

 5. Gert H.M. Bouten Reply

  Beste Henk,
  Dank voor deze mooie fotorapportage. Alles ziet er weer “gelikt” uit. Fantastisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *