Het land der zeven zorgen

“Voordat ik aan dit project begon, had ik geen idee wie Lucas Gassel was, maar nu ik hem heb leren kennen zie ik pas hoe interessant hij is als kunstenaar.” Jason is designer en ziet veel overlap tussen het werk van Gassel en hemzelf. “Hij was in de 15e eeuw al bezig met het samenstellen van beelden. Bergen uit Italië, kastelen uit de Benelux en taferelen uit de bijbel. Dat verschilt niet zoveel van wat ik als designer doe.”

Dat samenstellen van beelden speelt dan ook een grote rol in de serie van Jason. “Voor mij is fotograferen alleen eigenlijk nooit genoeg. Het echte beeld maak ik als ik achter mijn computer zit.” Daar creëert hij fantasiewerelden om zijn grootste angsten in beeld te vangen. “Gassel schilderde meestal bijbelse taferelen in een verzonnen landschap. Dat tafereel was een les voor de kijker. Dat is precies wat ik voor Goeikes wilde doen.”

In plaats van verhalen uit de bijbel te halen, keek Jason vooral naar zichzelf. “Ik snij onderwerpen aan waar ik zelf mee zit, maar die tegelijkertijd volgens mij heel herkenbaar zijn voor de meeste mensen.” Van de angst om het kind in jezelf kwijt te raken tot het overmatige gebruik van moderne apparatuur. “Sinds ik vader ben geworden ben ik veel meer bezig met deze thema’s. Je ziet bijvoorbeeld bijna niemand meer het gesprek met elkaar aangaan, iedereen is continu met hun smartphone bezig. Dat soort thema’s heb ik vertaald naar mijn eigen moderne samengestelde beeld.”

Zijn vader legde alles vast wat er in het gezin gebeurde en had altijd het nieuwste van het nieuwste materiaal in huis. Het is dan ook niet gek dat Jason Siau (37) zelf ook op jonge leeftijd begon. Al vanaf zijn pubertijd legt hij zijn hele leven vast. Nu hij een eigen gezinnetje heeft, is dat alleen maar meer geworden. In zijn dagelijks leven is Jason designer, maar in zijn vrije tijd is zijn camera nooit ver weg.

‘Het land der zeven zorgen’ is onderdeel van het project Goeikes – Het jaar van Lucas Gassel. De resultaten zijn te zien in een 200 pagina’s tellend fotoboek welke uitkomt in de eerste week van maart 2020. Begin april opent een expositie in centrum Helmond. Tot en met 23 februari kunt u een boek bestellen via crowdfundingplatform Voordekunst. Naast een leuke tegenprestatie helpt u met uw bijdrage de expositie mogelijk te maken.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Goeikes - Helmonders in beeld

Goeikes is het fotoboek voor Helmonders, door Helmonders, over Helmonders. 13 Wijken, 13 fotografen, 1 verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *