In Brandevoort en op de Automotive Campus wordt flink getest met de zelfrijdende bus Fabulos. Vanaf deze week mag ook een aantal passagiers meerijden in het voertuig. In de toekomst moet de Fabulos geïntegreerd worden in de reguliere busdienst of kan deze zelfs helemaal vervangen.

Het project is al in verschillende Europese landen actief. De bus is al getest in de Scandinavische winters en de Griekse zomers. De bus kan dus temperaturen aan tussen de -10 graden Celsius tot 40 graden Celsius. Het gehele project, de voorbereiding, testen, pilots en alles wat erbij komt kijken, kost 7,5 miljoen euro. Daar zitten ook de proeven in Finland, Griekenland, Noorwegen en Portugal in. Nederland staat bekend om het fietsverkeer en daarom werd ook Nederland gezien als een goed testland voor de Fabulos.

De gemeente Helmond sprong daar samen met de Automotive Campus gelijk op in om het project verder uit te gaan rollen. Vanmorgen werd het project officieel digitaal gestart door met wethouder Antoinette Maas van Slimme Mobiliteit, Renske Martijnse-Hartikka van Forum Virium Helsinki en Joop Veenis van Future Mobility Network.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Liam Toll - Redactie

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek, schrijft verhalen en houdt interviews voor de nieuwsuitzendingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *