Het Speelhuis start met online open podium

Het Helmondse theater heeft recentelijk professionele opnameapparatuur geïnstalleerd. Zo kan het Speelhuis zelf opnames maken. en een online podium bieden voor creatieve makers uit de regio. Iedere maker krijgt een kwartier lang een podium. De eerste opnames waren in december. Vanaf 19 januari 2021 er gedurende vier weken twee opnames per week online beschikbaar voor de kijkers.

Door de huidige maatregelen is het telkens de vraag of er gespeeld mag worden en voor hoeveel publiek. “De makers kunnen daardoor hun creatieve verhaal niet kwijt. Anderzijds hebben ze geen inkomsten’’, vertelt directeur Jochem Otten. Daarom bedacht Het Speelhuis iets nieuws. ,,Een virtueel podium. Met dit concept kunnen creatieve makers toch hun verhaal kwijt en hebben ze een verdienmodel.  Want de opbrengst is volledig voor de artiest. Kijkers kiezen na afloop zelf of ze betalen en hoeveel ze eventueel betalen. Het is dus ook bedoeld om de makers te ondersteunen.

Regionale makers

“Als theater moeten we weliswaar met minder publiek spelen of soms zelfs sluiten, maar als organisatie willen we de verantwoordelijkheid blijven dragen om te verbinden, te vermaken en te veroorzaken’’, zegt Otten. Daarom zet het theater de deuren open voor alle creatieve makers in de regio. ,,Samen met hen willen we ondanks alle beperkingen verwondering brengen in de stad en regio.’’

De eerste makers hebben zich aangemeld voor het Speelkwartier. Eén van hen is de Helmondse Sem Jansen (28). De zanger, gitarist en muziekdocent won afgelopen oktober het SBS-muziekprogramma ‘Hit The Road’. “De laatste maanden heb ik weinig kunnen spelen. Alle shows van begin dit jaar werden verzet naar het najaar en worden nu weer verzet terwijl ik er zo naar uitkeek om eindelijk te mogen spelen’’, vertelt Jansen. “Daarom is het superfijn dat Het Speelhuis de deuren opent. Ik kan thuis ook opnames maken, maar het voelt toch anders op een toneel met tenminste een paar technici als publiek’’, vertelt de Helmondse zanger.

Creatieve makers die hun werk ten tonele willen brengen, kunnen zich alvast aanmelden met een video van één minuut. In dat filmpje moeten zij laten zien of vertellen wat ze in het Speelkwartier van plan zijn. De video’s mogen gestuurd worden naar speelkwartier@theaterspeelhuis.nl.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie DitisHelmond Fee Roelofsen

Fee Roelofsen Stagiaire redactie DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *