Het Stadskantoor wordt ‘geoogst’ voor hergebruik

Heezen Sloopwerken uit Eindhoven gaat het Stadskantoor slopen. De gemeente noemt het zelf geen sloop, maar ‘liever gezegd, de oogst van het Stadskantoor’. Het woord slopen suggereert dat de materialen aan het einde van hun levensduur komen. Dat is sloopafval. Bij oogsten is het zo dat de materialen hergebruikt worden.

De materialen van het Stadskantoor komen terug in de stad óf op andere plekken. Maar liefst 99,2 procent van de geoogste materialen van het Stadskantoor komt ergens anders terecht. Een gedeelte vindt ergens een bestemming in het nieuwe Huis voor de Stad, een ander gedeelte wordt samen door de gemeente en Heezen direct beschikbaar gesteld de stad. Nog een gedeelte wordt aangeboden aan de markt via een soort van kennisplatform en digitale marktplaats (stichting INSERT) die ervoor zorgt dat het hergebruik van bouwmaterialen gestimuleerd wordt.

Wat en waar is nog onbekend

Het doel van de gemeente is om ervoor te zorgen dat op de geoogste materialen een soort ‘track en trace’ komt, waardoor ze kunnen zien waar het materiaal (voor) hergebruikt wordt. Dat wordt gevolgd en via deze website bekend gemaakt.

Planning

Het is de planning om halverwege 2023 het nieuwe Huis voor de Stad in gebruik te nemen. Het huidige kantoor, aan de Weg op den Heuvel 35, bestaat uit drie gebouwen. Voor de nieuwbouw van het Huis voor de Stad worden hiervan twee gebouwen en een verbindingsgang gesloopt. In totaal neemt de sloop zo’n drie maanden in beslag.

Afspraken mogelijk

Gedurende de coronacrisis wordt zoveel als mogelijk thuis gewerkt door de medewerkers van de gemeente. Maar als het nodig is, werkt het grootste gedeelte van de medewerkers van het Stadskantoor tijdens de sloop en de bouw van het Huis voor de Stad in twee torens aan de Binnen Parallelweg 44. Ook wordt er gewerkt in de andere locaties van de gemeente, te weten de Stadswinkel (Boscotondo), ’t Cour en Zorg en Ondersteuning (Zandstraat).

In verband met corona kunnen mensen alleen op afspraak op deze werklocaties terecht. Aan de bezoekadressen van de Stadswinkel, ’t Cour en Zorg & Ondersteuning verandert niets. Een afspraak op locatie Stadskantoor? Dan is het adres vanaf maandag 12 april Binnen Parallelweg 44.

Foto: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *