Het studentenleven is voor altijd anders door de crisis

Met zijn allen in de kroeg staan, zwoegen in de collegezalen en van je passie je werk en je toekomst proberen te maken. Zo beleefde ik tot een aantal weken geleden nog het studentenleven. Dat is niet alleen nu in de coronacrisis, maar ik denk ook nog lang daarna compleet veranderd. 

Terugdenkend aan de tijd voor de coronacrisis lijkt alsof je 10 jaar terug de tijd in gaat. Ik ga ook nadenken over alles wat wij als studenten doen. Introkampen, schoolfeesten, volgepakte treinen, collegezalen, kroegen; een bizar beeld om nu voor je te zien. Er was totaal geen sprake van anderhalve meter afstand houden, we leefden ons leven, we zijn jong en genieten van onze studententijd, want voor je het weet is het voorbij.

Studentenleven compleet veranderd

Het kabinet heeft 500 miljoen euro extra uitgetrokken ter compensatie van studenten die door de coronacrisis studievertraging oplopen en voor scholen om de achterstand in te kunnen halen. Het is mooi om te zien, dat er ook aan die groep studenten gedacht wordt. Maar hoe gaan we dat doen als op 1 juni de kroegen weer open mogen. Er zal niet gelijk gestapt gaan worden. Dat gaat nog maanden duren, voordat dat ook weer kan, en dan nog.

Stel er is een vaccin, maar er loopt één iemand in een kroeg vol studenten die het virus over kan dragen, dan heb je in één klap weer een hele grote groep die geïnfecteerd is en het verder kan verspreiden. Oftewel je bent weer terug bij af. Ik denk niet dat veel studenten daar bij stil zullen staan, die willen gewoon genieten van hun leven en lekker los kunnen gaan. Maar dat het allemaal anders gaat worden, dat is één ding dat zeker is.

Terug naar de collegezaal

Op veel plekken zal geoorloofd worden om met maximaal 30 mensen in een ruimte te zijn, maar hoe zou dat in een collegezaal eruit zien. Op mijn opleiding, Fontys Hogeschool voor de Journalistiek, zijn zeker na het eerste jaar de groepen zo klein, dat met maximaal 30 mensen in een collegezaal zitten heel goed mogelijk is. Maar dat is op andere scholen en universiteiten wellicht helemaal anders.

Er wordt vanaf 1 juni gekeken hoe ze het, het beste aan kunnen gaan aanpakken op het hbo/universiteit. Dan zit voor mij het schooljaar er al bijna op. Dit jaar nog echt op school komen voor lessen, zal er dan ook zeer waarschijnlijk niet inzitten. Wellicht nog voor tentamens, als die niet ook digitaal afgenomen gaan worden, maar dat is het dan wel.

De tijd waarin we leven is zo’n moment van: weet jij nog waar je was toen? Wat deed jij toen? Over tientallen jaren zullen we dit in geschiedenisboeken lezen en dan terug denken aan die tijd met hopelijk een gevoel van “daar hebben we heel veel van geleerd”.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Columnist Liam Toll

Met zijn wekelijkse column behandelt Liam verschillende onderwerpen die spelen in Helmond. Van sport tot politiek en van natuur tot geschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *