Fotograaf Jozef van den Broek (1943 – 2019) legt in de periode van 1965 tot 1985 Helmond en omgeving vast met zijn camera. Hij maakte bijna een miljoen foto’s die samen een beeld geven van die tijd. De fotocollectie is overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en wordt nu digitaal toegankelijk gemaakt voor het publiek. Het toegankelijk maken van de fotocollectie wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Helmond, het Helmondse erfgoedveld en het RHCe. De laatste stap in het proces is om de fotoreportages van een beschrijving te voorzien. En daarvoor is de hulp van (oud)Helmonders en (oud)streekgenoten nodig.

Eerder dit jaar hebben studenten zo’n 932.500 negatieven van de collectie Van den Broek doorlopen om tot een interessante en afwisselende selectie te komen, die onder andere reportages van bruidsparen, diverse gemeenten, sport- en culturele verenigingen, ondernemers en opdrachten voor de regionale pers bevat. Tot deze eindselectie behoren zo’n 12.000 negatiefvellen. Vanaf woensdag 27 oktober staan deze fotoreportages een halfjaar op het crowdsourcing-platform VeleHanden.

Vele handen

Het platform Velehanden is door Picturae ontwikkeld om met behulp van het publiek erfgoedcollecties toegankelijk te maken. Iedereen kan zich aanmelden als vrijwilliger en vanaf zijn/haar eigen computer, op een tijdstip dat hen uitkomt, met het project aan de slag.

De reportages worden telkens door twee personen afzonderlijk beschreven om tot een zo goed mogelijk eindresultaat te komen. Per beschreven foto ontvangen vrijwilligers punten, waarmee bijvoorbeeld een rondleiding kan worden verdiend. Na afronding van het project op Velehanden komen de foto’s met de verkregen beschrijvingen voor het publiek beschikbaar op de website van het RHCe.

Aanmelden

Mensen die belangstelling hebben en veel over Helmond en/of omgeving weten en die meewillen helpen kunnen zich aanmelden via www.velehanden.nl .

Zie de video  die DitisHelmond eerder dit jaar maakte over de foto’s van Van den Broek in het Historisch Centrum Eindhoven .

Hieronder zomaar wat voorbeelden uit de collectie van Jozef van den Broek (Foto’s: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *