Historische gildedag voor St.Antonius Abt Mierlo-Hout

Tijdens de gildedag van St.Antonius Abt Mierlo-Hout, werd zondag na ruim 30 jaar een nieuw uniform gepresenteerd. In de H.Mis van 9.30 uur werden door deken/pastoor Pieter Scheepers de kostuums officieel gezegend. Daarna volgde het Koningschieten. 

Na de presentatie op het kerkplein met een ludieke duivenact en een gezamenlijke heildronk van ’t Pijpke trok het gilde in optocht naar het gildeterrein waar de gezamenlijke lunch werd genoten. Daarna werd de schietboom voor het Koningschieten vrijgemaakt en werd de oude koning Adrie van de Laar van zijn koningschap ontheven. Hij schonk ’t gilde een prachtig koningschild voor op de zilvermantel.

Het Koningschieten werd zoals gebruikelijk geopend door de wereldlijke macht ( wethouder Harrie van Dijk ),  kerkelijke macht ( Pastoor Pieter Scheepers), beschermheer (Berry Verhoeven) en oud koning ( Adrie van de Laar ). Daarna was het de beurt aan de gildebroeders, gildezusters en gildeheren. Er ontspon zich een spannende wedstrijd maar de ( houten ) vogel bleek uit goed hout gesneden. Echter na het 146e schot kwam het laatste restje naar beneden. Jelco Beekers was die schutter en hij mag zich daarna voor een periode van 2 jaar, koning van gilde St. Antonius Abt Mierlo-Hout noemen. Vriendin Julia werd de koningin en was ’t gilde weer een koningspaar “rijker”.

Een historisch moment omdat zover in de analen bekend, Jelco de jongste koning ooit is.  Na de installatie was het de beurt aan de Vrienden van ’t Gilde. Na 225 (!) schoten was het Mike van Poppel die het laatste stukje “vogel” naar beneden haalde. Hij mocht de wisselbokaal hierdoor in ontvangst.

Het gilde in nieuw uniform met links voor wethouder Harrie van Dijk. (Foto: via gilde St.Antonius Abt)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *