HomeComputerMuseum Helmond volop in ontwikkeling

Het gaat goed met het Helmondse HomeComputerMuseum. Zo zijn er diverse samenwerkingen te melden en heeft het museum de eerste betaalde kracht in dienst genomen. “Er is veel positief nieuws te melden”, aldus directeur Bart van den Akker. “We zien het museum bijvoorbeeld meer en meer op de toeristische borden in de binnenstad, zodat we steeds prominenter aanwezig zijn.”

“Dit belooft wat voor 2024, het jaar waarin we zes jaar bestaan”, zegt Van den Akker. “En waarin we maar blijven groeien. De verwachtingen liggen hoog. Maar onze ambities zijn zeker niet onrealistisch. Zelfs in de eerste twee maanden van dit jaar hebben we zelfs al één doel bereikt. Daarmee doelt Van den Akker op de eerste medewerker in loondienst. “Het belangrijkste nieuws van deze maand is dat wij per 1 februari onze eerste werknemer in loondienst hebben genomen. Willy zal voor twintig uur per week zijn technische kennis inzetten om de afdeling techniek te laten doorgroeien. Willy is al sinds 2020 vrijwilliger en vanaf nu officieel werknemer nummer één.”

Samenwerkingen

In januari startte het museum een samenwerking met het Videogame Museum in Riga, Letland. Daarbij zijn de samenwerkingen met het DAF-museum en met Museum Helmond verder versterkt. Van den Akker: “We zijn ook gestart om vanuit de Stichting Computer Erfgoed, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Nationaal Videogame Museum, een publiektoegankelijke database te maken. Daarin worden straks alle Nederlandse games geïndexeerd. Ook vind je er zoveel mogelijk informatie over deze games.”

Piraterij Museum

Inmiddels is ook het Piraterij Museum ondergebracht in het HomeComputerMuseum. “Daarmee hebben we zo’n vijftienhonderd objecten kunnen toevoegen aan onze collectie”, vertelt Van den Akker. “Tegelijk hebben we een plan opgesteld en uitgevoerd om de museumruimtes op reguliere basis te veranderen. Zo onderging het thema ‘begin jaren ’80’ een aantal wisselingen, zodat er nu nieuwe verhaallijnen ontstaan. Viditel/Minitel is nu ook functioneel in het museum en kun je voortaan uitproberen zoals het ging in begin jaren tachtig van de vorige eeuw.”

Speciale gast en digitaal erfgoed

Van den Akker kondigt tevens een ‘mystery guest’ aan: “In juni van dit jaar komt een hele speciale gast naar het HomeComputerMuseum. Zonder deze persoon zouden Bill Gates en Steve Jobs wellicht niet bekend geworden zijn. En voordat ik het vergeet: Matthias Steinwachs heeft zijn voltallige collectie diskettes aan ons geschonken. Op die diskettes staat door hem gemaakte gamemuziek. Zoals muziek van Lionheart, Flink, Ambermoon en veel meer. Prachtig digitaal erfgoed!”

Internationaal

Ook op internationaal vlak timmert het museum flink aan de weg. Van den Akker: “In april ga ik naar New York om te praten over het HomeComputerMuseum. Ook krijgen we twee gasten uit Oostenrijk. Ze willen een voorbeeld nemen aan ons museum en in hun land een soortgelijk museum openen. En niet te vergeten: we krijgen dit jaar hoog bezoek uit Brazilië. Twee professoren komen voor twee weken bij ons op bezoek om van ons alle ins en outs te leren. Dit uiteraard met de intentie om tot een samenwerking te komen.”

Tenslotte vertelt Van den Akker nog: “Hoogstwaarschijnlijk sluiten we eveneens aan bij Stichting Academisch Erfgoed om de computercollecties bij de universiteiten inzichtelijk te maken en te adviseren hoe hiermee om te gaan.”

Lees ook: ‘Subsidie voor HomeComputerMuseum ‘geeft rust’

 

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *