Hopen op de mogelijkheid om te kunnen wensen

Laten we hopen dat het gaat opklaren de komende week, want er valt heel wat te wensen in het weekend van 12 en 13 augustus. Ook in Helmond. Want in de nacht van zaterdag op zondag trekt de Perseïdenregen voorbij en kun je ongeveer 40 tot 50 ‘vallende sterren’ per uur zien.

Stel je voor, elk uur veertig tot vijftig keer de kans om een wens te mogen doen. In het weekend van 12 en 13 augustus zou het zomaar eens kunnen. Want in de nacht van zaterdag op zondag ‘regent het vallende sterren’. En dat is heel wat beter dan de regen die we de afgelopen weken op ons dak kregen. Volgens het platform www.hemel.waarnemen.com. is het beste moment om de sterren te zien die nacht om 3.45 uur. De maan is dan maar voor 10 procent verlicht, zodat er geen storend licht is. Daardoor zijn de vallende sterren met het blote oog goed te zien. Je bekijkt ze het beste vanaf een donkere plek, denk bijvoorbeeld aan de Stiphoutse bossen. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat er geen wolken zijn.

Puin van Swift-Tuttle

De bewuste vallende sterren komen uit de zogeheten Perseïdenregen. Dat is een zwerm meteoren die bestaat uit achtergelaten puin van de komeet Swift-Tuttle. Doordat de aarde in haar baan om de zon door de puinwolk beweegt, zien wij deze meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum. De snelheden van de meteoren van de Perseïden zijn behoorlijk hoog: zo’n 59 kilometer per seconde, dat is circa 213.840 kilometer per uur. De Perseïden kenmerken zich door hun helderheid en snelheid. Soms zie je ook een lichtpluim achter de vallende ster.

Vallende sterren

Wat is eigenlijk een vallende ster? Vallende sterren zijn lichtflitsen die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. Maar die flitsen hebben niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel. Dat puin komt circa 100 kilometer boven ons hoofd in de aardatmosfeer terecht. Door de hoge snelheden wordt de lucht aan de voorkant van zo’n gruisdeeltje samengedrukt, verhit en aan het gloeien gebracht. Dat zien wij als een flitsje.

Hopen dus op een heldere nacht in het weekend van 12 en 13 augustus!

Jan Paagman Sterrenwacht Asten

Wil je een optimale beleving? Dan kun je op zaterdagavond 12 augustus ook afreizen naar de Jan Paagman Sterrenwacht in Asten. Van 21.00 tot 23.00 uur vindt daar een speciale Meteorenavond plaats in de buitenlucht.

 

Bron: waarnemen.com / In de Buurt
Foto: Chayanan Phumsukwisit/Vecteezy

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *