Horeca gaat 17 januari open, als vergoeding uitblijft

Als er geen dekkende vergoeding komt opent de horeca in Helmond op 17 januari weer de deuren. “Het wachten moet maar eens ophouden”, zegt Hein Gruijters
Voorzitter Horeca Nederland, afdeling Helmond. In het totaal doen er vijftig horeca afdelingen uit heel Nederland mee aan deze actie.

“Voordat we deze actie begonnen hebben alle deelnemende afdelingen een nette brief aan de gemeentes gestuurd”, legt Gruijters uit. “Daarin bedanken wij de gemeente voor de fijne samenwerking en het meedenken met ons.” Deze actie is dan ook niet bedoeld richting de gemeentes maar een signaal naar de regering in Den Haag dat de horeca het wachten zat is.

Veiligheid staat voorop

Gruijters wil benadrukken dat de veiligheid voorop staat. “Niemand wil verantwoordelijkheid zijn voor besmetting. Die anderhalvemeter die we aanhouden in Nederland staat ook bij ons voorop. In een zaak waar normaal gesproken 100 man in zouden mogen kunnen er op 1.5 meter 25 in. Maar laat de horeca die mensen dan ook bedienen zodat ze toch nog inkomsten hebben.”

De horeca-afdelingen hebben de afgelopen maanden meerdere protocollen en ideeën aangedragen om de veiligheid te kunnen garanderen. “We kregen nergens reactie op, we moesten gewoon dicht.” In het bericht dat de actievoerders vandaag naar buiten brachten staat ook uitgelegd dat de horeca niet zorgt voor een extra snelle verspreiding. “Gedurende de korte tijd dat we toen open waren, hebben we er àlles aan gedaan om de gezondheid en veiligheid van onze gasten te garanderen. En dat is door de cijfers van het RIVM, vlak voor onze tweede sluiting, gelukkig ook bevestigd. De horeca had een aandeel van slechts 2,6%.”

Alle steden waar de horeca open gaat

De andere steden die open gaan zijn: Breda, Maastricht, Eindhoven, Amstelland (Diemen, Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn), Sint-Michielsgestel, Venray, Roosendaal, Eersel, Asten, Zundert, Heeze-Leende, Valkenswaard, Cranendonck, Krimpenerwaard, Aalten/Dinxperlo, Winterswijk, Leiden, Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Leeuwarden, Arnhem/Renkum, Steenbergen NB, Nijmegen, Groningen, Heerlen, Hattem/Heerde, Oss, Meierijstad, Wageningen, Alkmaar, De Leye, Vught, Haaren, Nederweert, Bergeijk, Veldhoven, De Bollenstreek, Haarlemmermeer, Rhenen,  Roermond, Valkenburg, Someren, Schagen, HorecaZorg (o.a. Meyer Beheer, Oubaha Beheer), Rheden, Weert, Laarbeek, Epe, Enkhuizen, Horst aan de Maas, Roerdalen en de volledige regio Brabant.

Op 8 december moet duidelijk zijn of de actie ook echt doorgaat of niet. “Dan hopen we te horen te krijgen of we een vergoeding krijgen die ons een toekomstperspectief biedt”, zegt Gruijters. “Als dat zo is gaan wij geen slechte burgers zijn, dan houden wij ons gewoon aan de regels aan blijven we ook na 17 januari dicht.”

 

Foto: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Liam Toll - Redactie

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek, schrijft verhalen en houdt interviews voor de nieuwsuitzendingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *