Als stadsfotograaf wordt je regelmatig aangesproken tijdens je bezigheden. Zo ook toen ik bezig was bij de opgravingen in de Kerkstraat- Zuid. Ik raakte in gesprek met een man die daar ook stond te kijken.

Hij vond het zeer interessant wat er allemaal naar boven gehaald werd, maar uiteindelijk kwam hij met zijn eigen hobby op de proppen. Hij gebruikt oude deuren en maakt daar diverse mooie afbeeldingen op. “Daar moet je ook maar eens foto’s van komen maken”, zei hij. Ik kreeg zijn adres, heb de stoute schoenen aangetrokken en ben er gaan kijken. Hans van der Vorst,  de houtkunstenaar had niet teveel gezegd, want hij had tegen zijn scheidingsmuur met de buren een kunstwerk van deuren staan met daarop van hout allerlei mooie uitbeeldingen op gemaakt.

Met het handje

Een bekende wist te vertellen: ”Hans hoor je altijd timmeren en zagen en dat weet je dat hij met zijn hobby bezig is op zolder,” Het bijzondere van zijn houtbewerking is zoals hij zelf zegt, ”alles wat ik doe en maak gaat zonder elektrische gereedschappen, ik doe alles met het handje,“ Hij heeft twee jaar geleden ook nog een exclusief mooie kerststal van hout gemaakt voor zijn buren, die daarmee erg verrast waren. Hij timmert, zaagt, schaaft en dat alles zonder bouwtekening, hij verzint het allemaal als hij bezig is. Als hij hout heeft, wil hij er ook iets van maken. Als hij langs een afvalcontainer komt en er ligt ook bruikbaar oud hout in, haalt hij het er uit, “want dat is zonde, daar maak ik weer iets moois van“, zegt hij. Zijn tuinafscheiding is een schitterend kunstwerk dat gezien mag worden.

Leien daken

Zijn eerste kunstwerk heeft hij gemaakt, zo’n jaar of zeven geleden toen zijn schoonzoon vijftig jaar werd”, vertelt hij. “Ik heb een huisje voor hem gemaakt. En daarna volgde er meer, zoals je kunt zien”. Hij heeft zelfs op zijn bouwwerken leien als dakbedekking liggen. “Dat was afval bij de renovatie  van het kasteel van Helmond en van de Onze Lieve Vrouwenkerk, het huidige theater Speelhuis.  Die leien zijn wel een paar honderd jaar oud, denk ik, “ weet hij te vertellen. Ook een mooi tafereel, in drie dimensionaal, heeft hij binnen aan de muur hangen. Ook het andere  bouwwerk met verlichting is mooi geworden. “Er zitten vier soorten afvalhout in verwerkt: populieren, essen, wilgen en linde. Dat heeft met de diverse hardheden van het hout te maken, omdat ik alles met de hand maak, moet ik daar rekening mee houden.” Hans weet niet van ophouden en vertelt rustig door. Ook met houtbewerking is hij niet van plan om te stoppen.

Heeft ook u misschien een zo’n bijzondere hobby, laat het ons weten en meld dit aan via redactie@ditishelmond.nl   088 166 67 00

Verslag en foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 4 reacties

 1. j.h.w van stiphout Reply

  hallo Henk

  kleurrijke foto’s en heel wat werk om dit te maken.
  Hans van der Vorst zou in de Efteling kunnen werken.

 2. diny stijbosch Reply

  Dit is wel bijzonder.Wat Hans maakt wordt je stil van . Ik ben heel trots op Hans.
  Dit zijn mooie foto ,s maar als je dit allemaal echt ziet nog mooier!!!

  diny

 3. Gert H.M. Bouten Reply

  Beste Henk,
  Wederom een mooie rapportage van jou!
  Hans is enkele weken geleden met zijn fantastische creaties ook al in beeld geweest tijdens het TV programma Typisch Helmond.
  Ook de voorgevel van zijn huis heeft hij met houten “kunststukken” verfraaid. Heel mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *