Bakhuis de Willig bevindt zich op de Zeelenweg naast boerderij de Grashoeve. Heel lang geleden stond er op de grond waar nu het industrieterrein is gevestigd een boerderij met een bakhuis er naast. Nostalgie op en top. Helaas moest dit bakhuisje verdwijnen en men besloot het te verplaatsen. Steen voor steen en balk voor balk werd het afgebroken en weer in het oude Brouwhuis opgebouwd en staat onder het beheer van de stichting Bakhuis De Willig.

Het is nu eigendom van de  “Brauwse” gemeenschap. Inmiddels is het ook eigendom van de stichting Bakhuis de Willig. En er wordt ook weer gebakken. De lekkerste (spelt) broden kwamen er uit de houtgestookte oven. Tegenwoordig bakt men er ook witte, bruine en rozijnenbollen en af en toe worstenbroodjes en appelflappen. Momenteel werken er ongeveer zes vrijwilligers en die proberen er nieuw leven in te blazen door onder andere ook weer nieuwe vrijwilligers te zoeken. Want eerlijk gezegd zijn zes vrijwilligers te weinig om het bakhuis goed draaiende te houden. Iedereen die het leuk vindt om te bakken en te werken in het sprookjesachtige huisje is van harte welkom. En men gaat proberen op regelmatige tijden een Bakdag te organiseren.

Op zaterdag 14 maart ben ik eens gaan kijken in het Bakhuis en werd verwelkomd door geuren van heerlijk versgebakken brood. Enkele witte bollen lagen af te koelen op het broodrooster en er lagen verse rozijnenbollen te bakken in de oven. Het interieur is nog hetzelfde als vroeger en men waande zich weer in de Middeleeuwen. Toen het brood eenmaal afgekoeld was mocht ik er eentje proeven. Wat een smaak. Heerlijk. Als dit in de toekomst vaker gebakken wordt  ben ik er zeker te vinden als vaste gast…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.