In Helmond meeste woningen met energielabel C of hoger

Ben je op zoek naar een woning met een groen energielabel in Noord-Brabant, dan kun je het best maar eens in Helmond gaan ‘winkelen’. In Helmond heeft namelijk bijna 87 procent (86,9 procent) van de huizen energielabel C of hoger. Ruim vier op de tien woningen hebben er zelfs label A(++++). Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster.nl, op basis van data uit de Regionale klimaatmonitor.

Volgens de onderzoekers komt dit met name omdat Helmond relatief veel appartementen heeft. Deze woningen isoleren elkaar al grotendeels, waardoor ze minder energie verbruiken. Naast Helmond kennen ook de gemeenten Veldhoven, Oosterhout, Nuenen en Best bovengemiddeld veel energiezuinige woningen. In die gemeenten heeft dat waarschijnlijk te maken met het feit dat de gemiddelde inkomens er een stuk hoger liggen, zo blijkt uit cijfers van Allecijfers.nl. Dat maakt investeren in verduurzaming vanzelfsprekend eerder een optie.

Energielabel berekenen
Om te bepalen welk energielabel een woning krijgt, wordt berekend hoeveel kilowattuur (kWh) energie er op jaarbasis nodig is per vierkante meter woonoppervlakte. Pascal van de Beek van Slimster legt uit hoe je zelf je energielabel kunt uitrekenen. “Neem allereerst het jaarlijkse gasverbruik in kuubs en vermenigvuldig dit met tien om het om te zetten naar kWh. Daar tel je het jaarlijkse stroomverbruik bij op. De uitkomst hiervan deel je door het aantal vierkante meters dat je woning meet.” Op de website van Slimster kun je zien binnen welk energielabel de uitkomst van deze som valt.

Isolatie heeft grootste impact
Wil je het energielabel van je woning ‘opkrikken’, dan kun je volgens Van Beek het best denken aan isolatie, dat de meeste impact heeft. “Stel dat je de kruipruimte, het dak en de spouwmuur laat isoleren. Dan ben je daar waarschijnlijk zo’n 5500 euro aan kwijt, uitgaande van een doorsnee tussenwoning. Daarmee bespaar je al gauw 40 tot 50 procent van je gasverbruik, oftewel zo’n 600 kuub. Dat staat weer gelijk aan bijna 6000 kWh aan energiebehoefte. Ter vergelijking: voor die 5500 euro kun je ook tien zonnepanelen laten installeren, die je per jaar 3000 à 3500 kWh besparen.”

Warmtepomp
Volgens Van Beek is een warmtepomp daarbij veel efficiënter dan een cv-ketel. “In de hierboven geschetste tussenwoning zal een lucht-waterwarmtepomp je al gauw zo’n 9000 kWh per jaar besparen. Maar goed, dan heb je het wel over een investering van 12.000 euro of meer. Voor velen zal dit dus geen logische eerste stap zijn. Bovendien kun je door eerst goed te isoleren af met een kleinere warmtepomp met een lager vermogen. Die is weer goedkoper dan de grote warmtepomp, die je in een slecht geïsoleerde woning nodig hebt”, aldus de duurzaamheidsspecialist van Slimster.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *