In het spoor van Gassel

Lucas Gassel was waarschijnlijk ergens in de twintig, toen hij zijn vertrouwde Helmond verliet. Hij vertrok naar Antwerpen, de belangrijkste stad voor schilders in de Zuidelijke Nederlanden. “Dat deed hij natuurlijk niet via de A67, een snelweg was er toen nog niet. Hij ging waarschijnlijk per paard en wagen over de oude handelsroutes. Steden als Tilburg en Turnhout heeft hij vast en zeker gepasseerd.”

Michael volgt voor zijn serie precies deze handelsroute naar Gassels eindbestemming: Brussel. “Hij heeft wel een tijdje in Antwerpen gewoond, maar vond toen vooral aansluiting bij de kunstenaars uit de Belgische hoofdstad. Om dat tijdsbesef in mijn serie terug te laten komen heb ik de verschillende locaties dan ook op chronologische volgorde gefotografeerd: we beginnen met de zonsopkomst in Helmond en zien hem ondergaan in Brussel.”

Maar niet alleen Gassels reis komt terug in de foto’s. “Ik heb ook geprobeerd de opbouw van Lucas te laten zien. De combinatie van natuur met gebouwen en bijna altijd een weg. Op die manier wilde ik nog meer de link leggen met deze 15e-eeuwse inspiratiebron.”

Zo gauw Michael Verlijsdonk (37) zonder zijn ouders op reis ging, zocht hij al de meest exotische bestemmingen uit. Wat begon met een vakantie relatief dichtbij in Egypte leidde in de tientallen jaren daarna naar onder meer Uganda, Laos, Costa Rica, Madagaskar en Cuba. En de bucketlist is nog lang niet klaar! En al die bijzondere reizen legt hij vast met zijn camera, die voor het grootste deel op het landschap wordt gericht.

‘In het spoor van Gassel’ is onderdeel van het project Goeikes – Het jaar van Lucas Gassel. De resultaten zijn te zien in een 200 pagina’s tellend fotoboek welke uitkomt in de eerste week van maart 2020. Begin april opent een expositie in centrum Helmond. Tot en met 23 februari kunt u een boek bestellen via crowdfundingplatform Voordekunst. Naast een leuke tegenprestatie helpt u met uw bijdrage de expositie mogelijk te maken.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Goeikes - Helmonders in beeld

Goeikes is het fotoboek voor Helmonders, door Helmonders, over Helmonders. 13 Wijken, 13 fotografen, 1 verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *