Informatie voor senioren over internetcriminaliteit

April is door het ministerie van Justitie en Veiligheid uitgeroepen tot de Senioren en Veiligheidsmaand. Ook Helmond staat deze maand in het teken van verschillende vormen van online criminaliteit waar senioren slachtoffer van kunnen worden. Senioren krijgen nuttige informatie en concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van internetcriminelen.

Internetcriminelen proberen op allerlei manieren aan geld of gegevens te komen

Bijvoorbeeld via valse e-mails. De link in de mail kan bijvoorbeeld naar een valse website leiden. Na het invullen van de gegevens krijgt de internetcrimineel toegang tot de computer of persoonlijke gegevens. Daarmee kan de internetcrimineel vervolgens veel geld stelen. Deze manier om gegevens te achterhalen heet phishing en is één vorm van internetcriminaliteit. De politie ziet sinds de coronacrisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) flink toegenomen. Daarbij doet een crimineel zich voor als een bekende en vraagt hij of zij om geld over te maken.

Ouderen informeren over en waarschuwen voor online criminaliteit

Iedereen kan slachtoffer worden: dus ook iedere oudere. Daarom is april uitgeroepen tot maand van ‘senioren en veiligheid’. Via de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl zijn er tips om te voorkomen dat een ouder persoon slachtoffer wordt en wat daaraan gedaan kan worden als het toch voorvalt. Bijvoorbeeld: wanneer een bekende ineens vraagt om geld over te maken. Controleer altijd rechtstreeks bij de bekende door zijn/haar oude nummer te bellen. En controleer de situatie eerst voordat er op een link van bijvoorbeeld de bank wordt geklikt. Vooral als het gaat om geld en belangrijke gegevens.

Verder is op die website van alles te vinden over de verschillende vormen van criminaliteit. Op 15 april is er een webinar over ‘spoofing’. Bij spoofing wordt er een trucje gebruikt om een andere identiteit aan te nemen. Ook is er op 22 april een webinar waarin online veiligheid centraal staat. Deze webinars zijn gratis te volgen via eerder genoemde website.

Bel de babbeltiplijn: iedere woensdag in april bereikbaar

Naast digitale informatie op de website wordt in de maand april ook een speciaal telefoonnummer beschikbaar gesteld om persoonlijke tips te krijgen of om een verhaal als slachtoffer kwijt te kunnen. Deze speciale Babbeltiplijn is op alle woensdagen in april te bereiken tussen 9:00 en 17:00 uur op 030-3400670. |

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *