Invloed van COVID-19 op jongeren in Helmond

COVID-19 en de coronamaatregelen hebben invloed op iedereen, ook op jongeren. In Helmond is die invloed merkbaar. Desondanks ligt niet alles stil. Er zijn bijvoorbeeld kleine evenementen waarbij jongeren toch samen kunnen komen. In dit artikel komen verschillende bronnen aan bod zoals een ex-coronapatiënt, een bedenker van een Helmondse film en de wethouder van jeugdzaken.

Leven met corona

Teun Senders (16) weet hoe het is om besmet te zijn met het coronavirus. De tiener woont in Aarle-Rixtel, maar is vanwege school en bijbaantjes vaker in Helmond te vinden. Hij maakt in zijn vrije tijd graag radio op Omroep Helmond met zijn programma ‘Studio Teun’. Daarnaast is hij samen met een klasgenoot en vriend vrijwilliger in de Helmondse stadstuin in Brouwhuis. Midden oktober heeft hij COVID-19 opgelopen. Hij vertelt hoe het was om corona te hebben.

Hierbij de audiopodcast:

Activiteiten in coronatijd

Voetbalmiddag
Elke woensdagmiddag houden jongerenwerkers van LEV Helmond een voetbalmiddag in de sportzaal aan de Paulus Potterlaan in Noord-Helmond. Deze zaal ligt midden in Helmond en is volgens LEV de perfecte locatie. Na schooltijd kunnen Helmondse jongeren hier een balletje trappen. Al ruim anderhalf jaar is deze activiteit elke woensdagmiddag van 17.00 tot 19.00 uur. Ook nu, in de coronatijd gaat deze activiteit gewoon door.

Maar tijdens de lockdown in het voorjaar heeft organisator Hicham Essaidi het zaalvoetballen moeten annuleren. Sinds de versoepelingen in juni is het wel weer mogelijk om te voetballen. De leeftijd speelt daarbij een belangrijke rol, aangezien alle deelnemers jonger zijn dan 18 jaar. Zelfs in de tweede golf hebben ze gevoetbald.

Essaidi: “Tijdens de eerste coronagolf hebben we gegamed op de Playstations in plaats van gevoetbald. Naast het spelen van games heb ik regelmatig gebeld met Helmondse jongeren, bijvoorbeeld als ze zich eenzaam of verveeld voelden.”

Een van de jongeren, Mohammed Belgharbi (16) voetbalt elke woensdag graag mee. Het begin van de coronatijd was voor hem een periode waarin hij zich niet verveelde ondanks dat hij veel thuisbleef. Zijn Playstation 4 was toen van grote waarde voor hem. “Na een tijdje kon ik gelukkig weer naar buiten. De stad in, naar school en weer naar het voetbal toe. Eenzaam heb ik me nooit gevoeld”, zegt hij.

Buiten het vaker gebruiken van handgel is de levenswijze van de Helmondse tiener niet bepaald veranderd. De anderhalve meter is voor hem niet altijd makkelijk te hanteren. Het is namelijk een aantal keer fout gegaan omdat hij met een aantal vrienden is gaan ‘chillen’. Dat heeft hij wel gedaan buiten het zicht van handhavers.

Belgharbi is goed voorbereid op de tweede lockdown: “Ik combineer school vanuit thuis simpeler en ik kan het makkelijker bijhouden. Ook ga ik vaker rennen ik vaker in de bossen als ik niet naar de sportschool ga.”

Wethouder Cathalijne Dortmans (van onder andere jeugdzaken) is op de hoogte van de sportactiviteiten en is erg te spreken over het initiatief. Dortmans: “Het is erg goed dat jongerenwerkers van de LEV Groep dit soort sportactiviteiten organiseren. Samen met de scholen kijken we ook naar extra mogelijkheden op dit gebied. Zo worden scholen én jongerenactiviteiten de uitlaatklep voor sportende Helmondse tieners.”

 

 

FIFA 21-toernooi
Omdat de meeste groepsactiviteiten niet doorgaan, heeft jongerenafdeling van de LEV Groep Helmond-West een FIFA-toernooi gehouden in Wijkhuis de Westwijzer. Tieners van 13 tot en met 15 jaar uit Helmond-West zijn met het idee gekomen voor deze gameavond. Jongerenwerker Jordy Wirjosoekanto houdt vaker van dit soort jongerenactiviteiten, hoewel de verantwoordelijkheid bij de jeugd ligt. Wirjosoekanto: “Voor deze avond hebben zij zelf de inkopen gedaan, in dit geval frikandellen en andere snacks, de prijs bedacht en dus ook het idee van het 2-tegen-2 FIFA-toernooi.” Aan het toernooi deden twaalf deelnemers mee, onder wie de organisatoren. De prijs voor de winnaar was een bon van 15 euro om boodschappen te doen. “Deze prijs werd gekozen, omdat de oorspronkelijke prijs een PlayStation-giftcard was en niet elke deelnemer een PlayStation heeft. Ze houden dus ook op dat gebied rekening met elkaar.”

Het is niet zomaar dat Helmondse jongeren in de coronatijd gezamenlijke dingen doen. Het is een bekend probleem bij de gemeente dat jongeren anders uit verveling de straat opgaan om herrie te schoppen. Daarom geven Helmondse ambtenaren en handhavers goedkeuring aan deze activiteiten. De coronaregels worden nageleefd, maar het zijn wat ‘soepelere regels’. De aanwezigen zijn namelijk bijna allemaal minderjarig. Het desinfecteren van handen en het dragen van mondkapjes tijdens het loop wordt wel gedaan. Wirjosoekanto blikt tevreden terug: “De jongens hebben veel meer gedaan dan het toernooi en het bakken van snacks. Na afloop hebben ze alles opgeruimd, schoongemaakt en gestofzuigd. Ik hoefde niet mee te helpen. Dat was de eigen verantwoordelijkheid die ze namen.”

De reacties van de deelnemers waren erg positief. ‘Dit moeten we vaker doen’, ‘Zo vervelen wij ons niet’ of ‘Deze activiteiten versterken onze band’ zijn enkele positieve berichten. “Ik merk erg dat de jongens een Helmond-West, juist in deze vreemde tijd, hun energie kwijt willen. Die energie zorgt daarna snel voor een hechte teamspirit. Dat is een van de redenen waarom ik jongerenwerker ben”, zegt Wirjosoekanto.

Foto: Jordy Wirjosoekanto 

Onrust (op straat)

Rellen uit ‘verveling’
Na versoepelingen in begin juni is het in de binnenstad van Helmond een paar keer flink misgegaan. Een aantal relschoppers gingen toen met elkaar op de vuist. Volgens omstanders vochten zij omdat zij zich verveelden. Samen met stadswacht Helmond en de politie heeft LEV geprobeerd om de orde te herstellen en de aanwezige jongeren te rustig te houden. Essaidi is duidelijk: “Je hebt nooit een reden om te rellen, dat is altijd fout. Ook niet uit verveling.”

Ook wethouder Dortmans snapt de jongeren in deze tijd: “Ik praat de rellen absoluut niet goed, maar we moeten er rekening mee houden dat de de spanning kan oplopen als jongeren – na maanden van beperkingen – weer de straat opgaan.”

‘Betrokken’ bij het relincident 

Bilal Ben Haddou (19) wil samen met een aantal anderen een film maken over Helmond. Dat idee heeft een aanleiding, namelijk de knokpartij op 23 juni, die landelijk in het nieuws kwam. Ben Haddou: “Het is gestart met een klein bokspartijtje in het Weverspark. Met een vriend en een paar anderen hebben we een klein wedstrijdje gehouden. Niks bijzonders eigenlijk. Het liep uit de hand toen een aantal omstanders en relschoppers, dat niks met onze training te maken had, mee ging doen en echt met elkaar op de vuist ging.

“Uiteindelijk zijn mijn vriend en ik in gesprek gegaan met de gemeente vanwege deze gebeurtenissen”. We hebben toen afstand gedaan van de relschoppers omdat deze jongens niet eens bij ons hoorden.” Na dit incident besluit Ben Haddou op gesprek te gaan bij LEV-jongerenwerker M’hamed Yahia. Zij komen gezamenlijk met een idee: het verbeteren van het Helmondse imago. Maar hoe doe je dat? “Zet vooroordelen over Helmond op beeld en laat jongeren hun verhalen delen over bijvoorbeeld onrecht. Laat verschillende Helmonders het gesprek aangaan met elkaar, want er zijn genoeg jongeren met goede bedoelingen. Niet zoals je in veel mediaberichten ziet waarbij jongeren negatief worden afgebeeld”, vertelt Ben Haddou.

Film
De Helmondse jongerenorganisatie We Are In Charge, filmregisseur Robert van de Broek en acteurs zijn op dit moment bezig met het maken van deze film. Hierin worden vooroordelen over Helmonders aan de kaak gesteld. De filmmakers spreken onder meer met jongeren, bewoners uit verschillende wijken politieagenten en boa’s. Het doel van deze film is om Helmond in een positiever daglicht te zetten. “Het gesprek aangaan, ongeacht wie je bent. Dat is wat we Helmond willen meegeven”, vertelt Jesse Bleekrode, voormalig projectleider We Are In Charge.

Hoe ziet de film eruit?
De opnames zijn nog niet begonnen, maar het concept en de verhaallijn zijn zo goed als bekend. Twee jongeren zullen de hoofdrollen opeisen. De naam en het script kunnen nog niet bekend worden gemaakt. Bilal Ben Haddou, Bilal Benhaddou, Ayoub Yagkoubi, Juriën Römer en Gialoc Hoang (alle initiatiefnemers) wachten nog op volledige goedkeuring van de Helmondse gemeente.

De moeilijkheden in coronatijd

Betrapt
Naast het zomeravondje kickboksen is de negentienjarige Helmonder op straat gesnapt door handhaving. Hij liep met vier vrienden over straat en twee boa’s spraken hen aan. De jongens kwamen er vanaf met een waarschuwing. Ben Haddou: “De handhavers waren eigenlijk best chill. Ze zeiden dat we 2-aan-2 moesten lopen. Een boete kregen we gelukkig niet.”

Dit was overigens de laatste keer dat hij met meerdere vrienden naar buiten ging. De regels van dat moment betekenen dat hij met slechts een persoon de straat op mag.

Beperking in contacten

Door de nieuwe regelgeving is Ben Haddou beperkt in het afspreken met zijn vrienden. Hij kan ze nog wel zien als hij naar zijn school het ROC Ter Aa gaat. De opleiding die hij volgt is die van junior accountmanager en die bevalt hem goed. “Toch vind ik het wel lastig hoor. Af en toe verveel ik me weleens vanwege al die regels. Maar goed, ik begrijp die regeltjes wel. Ik moet er maar mee dealen dat ik voorlopig niet in een park met mijn maten kan chillen en snacken. Hopelijk kan dat snel weer”, zegt hij met goede hoop.

Stageplekken en online onderwijs
Het is voor sommige Helmondse scholieren in coronatijd niet gemakkelijk om een stageplek te zoeken. Verschillende bedrijven krijgen flinke klappen en nemen geen stagiaires meer aan. De wethouder voor jeugdzaken benadrukt dat jongeren de gevolgen van de crisis merken. “Afscheid nemen van de middelbare school en beginnen aan een nieuwe opleiding is nooit makkelijk, maar in deze tijd al helemaal niet. Zelfs als ze niet gaan studeren en een tussenjaar nemen is dat amper mogelijk. Je kunt niet naar het buitenland en er zijn minder banen beschikbaar. Ook het vinden van stageplekken is lastiger”, zegt ze.

Vanaf 30 oktober is Dortmans namens de gemeente Helmond een Taskforce Jeugdwerkloosheid gestart. In dit plan wordt er met verschillende partijen zoals FNV, UWV, ROC Ter Aa en Helicon gekeken naar drie cruciale punten voor jongeren in de coronacrisis: jeugdwerkloosheid, stageplektekorten en studievertraging. Eens in de drie weken komen alle partijen samen om te kijken naar concrete cijfers en mogelijke oplossingen. De gemeente Helmond is druk bezig met het verzamelen van data en kan nog geen percentages van stageplekken vrijgeven. “Wat we wel zien is dat stageplaatsen in de zorgsector problemen opleveren. Het zorgpersoneel heeft simpelweg te weinig tijd om stagiaires te begeleiden. We zijn nog bezig om in beeld te krijgen om hoeveel stagelopers dat gaat”, vertelt wethouder Dortmans.

Vertrouwenspersonen
Loes Janssen en haar collega Maartje Pecht zijn allebei vertrouwenspersonen op het Dr. Knippenbergcollege. Ze hebben de taken om leerlingen op sociaal-emotioneel gebied te ondersteunen om hun gevoel en zelfbeeld te verbeteren. Ze merken dat de thema’s somberheid en eenzaamheid momenteel een grotere rol spelen. Er zit natuurlijk verschil in hoe jongens en meiden omgaan met eenzaamheid. “Jongens gaan vaker gamen en meiden doen dat minder. Tijdens het gamen heb je in ieder geval nog de mogelijkheid tot sociaal contact”, zegt Pecht.

“De ernst van de gesprekken loopt voornamelijk bij bovenbouwers op tot soms wel het onderwerp suïcide. Daarnaast komen onderwerpen als stress en faalangst aan bod. Ja, corona heeft wel degelijk invloed op de mentale gezondheid van onze leerlingen”, bevestigen beiden.

Tijdens de lessen werd gereageerd op de kans dat scholen opnieuw dicht zouden moeten, wat uiteindelijk nog niet is gebeurd. “Ik stelde de vraag: “‘Moeten scholen weer sluiten?’ Eén iemand wilde graag dat de ‘Knip’ dichtging, maar de rest van de klas wilde dat echt niet. Zo zie je dat kinderen toch graag naar school gaan, vooral voor de contacten en vriendschappen. We moeten met zijn allen zeker niet onderschatten wat de invloed van corona op ons leven is. Die is namelijk erg groot”, zegt Janssen.

Foto’s: Hans Choufoer 

Reportage: Alexander Brutsaert 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *