De ANWB houdt een ‘Mooiste kasteel van Nederland’ verkiezing. “Stoere gebouwen zijn het, kastelen. Met dikke muren, kloeke torens en kantelen rijzen ze op uit het landschap. Vaak omringd door prachtige tuinen en parken met bijzondere bouwsels. ” Nederland telt nog ongeveer 550 kastelen. Een ervan is Kasteel Helmond. Is dat het allermooiste kasteel van Nederland? Zo ja, stemmen dan.

Kastelen zijn versterkte bouwwerken die in de middeleeuwen werden gebouwd. Verdedigingswerken waar de adellijke bewoners zich veilig terug konden trekken in nood. De meeste kastelen werden gebouwd in het noorden en oosten van ons land. Extra versterkte kastelen worden ook wel burcht of slot genoemd.

Welke kastelen doen mee aan de verkiezing?

Kastelen die voldoen aan deze criteria: Middeleeuwse oorsprong, (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren, rijksmonument, (regelmatig) geopend voor bezoek (niet alleen de tuinen).

In samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de ANWB 50 kastelen geselecteerd. Deze selectie voldoet aan alle criteria. Dat het er 50 zijn geworden heeft vooral te maken met toegankelijkheid. De kastelen moeten ‘makkelijk’ toegankelijk zijn voor dagjesmensen.

In Noord-Brabant doen de volgende kastelen mee: Kasteel van Breda (Breda), Kasteel Dussen (Dussen), Kasteel Heeswijk (Heeswijk Dinther), Kasteel Helmond (Helmond), Huis Loon op Zand/Het Witte Kasteel (Loon op Zand), Kasteel Heeze (Heeze).

Stemmen

Op het stemformulier staan alle 50 deelnemende kastelen. Tot en met 6 maart kunnen mensen stemmen door het stemformulier in te vullen.

De uitslag

De stemming bepaalt welke kastelen eindigen in de Top 5 die in maart bekend wordt gemaakt. Een deskundige jury bestaande uit Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Robert Quarles van Ufford (Nederlandse Kastelenstichting) en Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit) kiest hieruit het kasteel dat zich het allermooiste kasteel van Nederland mag noemen. De winnaar wordt maandag 6 juni (Tweede Pinksterdag) bekend gemaakt op de Dag van het Kasteel.

Foto’s: Henk van Dijk

Montage: Gerard Slegers

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.