Het St. Catharinagilde Helmond heeft op  zondag 10 juli weer het jaarlijks Koningschieten gehouden. De dag werd door het gilde geopend met een tocht via de Bakelsedijk naar de St. Jozefkerk om daar de mis bij te wonen. Die werd voorgegaan door pastor Koopmans. Na de plechtige H.Mis, ging het St. Catherinagilde naar de gildekamer bij Binderen. Er werd daar, voordat het Koningschieten zou beginnen,  de gezamenlijke lunch gebruikt. Om kwart voor twee is het tijd voor het St. Catherinagilde om bij Binderen, met slaande trom drie maal om de schutsboom te trekken. Dit is een gebruikelijke ceremonie voordat  het Koningschieten kan beginnen.

Allereerst leverde  oud-koning Ted Hegeman zijn  zilver in en werd de Koningsvogel onder de schutsboom gehangen. Om twee uur kon het Koningschieten beginnen. Het eerste schot werd gelost door een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur en dat was in dit geval wethouder Marita van Lierop. De volgende schoten werden gelost door  pastor Koopmans,  de afgaande-koning Ted Hegeman en de aanwezige eredeken Fons Jacobs. Verder was ook aanwezig eredeken Sjef . Daarna volgden de gildeleden, die  op volgorde van loting waren vastgesteld.

Met de strijd bij het schieten, was het spel gelijk op de wagen. Er waren mannen en vrouwen, die gelijk maar even de vogel, die hoog in de schutsboom was gehesen, begonnen te ontleden. Bij stukje en beetje kwamen de afgeschoten stukjes hout naar beneden gevallen. Dan was het moment daar, dat er nog maar een deel van de vogel over was. De schutter die aan de beurt was, ex-koning Ted Hegeman, schoot hem ram in twee delen. Iedereen dacht dat de strijd gestreden was, maar helaas. De ene helft viel omlaag en de andere helft bleef op de rand, boven in de schutsboom liggen. De volgende schutter was Eef Luijben, hij was al vier keer eerder koning geweest. Hij schoot het achter gebleven deel met het laatste schot uit de boom. Luijben werd hiermee voor de vijfde keer de koning van het St. Catherinagilde. Voor de statistieken werd bekend gemaakt dat in de zesde ronde, bij het 95ste, het Koningschot dus werd afgevuurd door Eef Luijben.

Het publiek

Na deze spannende strijd, werd aan het aanwezige publiek de kans geboden om ook een schot op de vogel te wagen. Mensen wilden wel de kans wagen om ook een prijsje in de wacht te slepen.

Installatie nieuwe koning

Omstreeks kwart voor zes was dan uiteindelijk het tijdstip aangebroken om de nieuwe koning te gaan installeren. De nieuwe koning en zijn koningin, werden verzocht plaats te nemen voor de schutsboom. De koning werd hier natuurlijk  geïnstalleerd volgens de eeuwenoude gebruiken. Het zilver werd hem omgehangen en ook de lauwerkrans.  Als eerste kwam de handwassing aan bod. Hierna werd het vaandel uitgespreid en werd het koningspaar verzocht  hier overheen te lopen. Ook een  ritueel is het roken van de Goudse pijp. Eef, gestopt met roken, was wel zo sportief dat hij de pijp aan liet steken maar het ging niet zo goed. Dat ook gildeleden niet vies zijn van een glaasje wijn, kwam op het laatst, want toen werd er nog een glaasje Erewijn gedronken, op het heil en de gezondheid van de nieuwe koning. Het bestuur had nog een verassing in petto, want alle aanwezigen werden getrakteerd op de frietwagen, waarmee gezamenlijk de zeer geslaagde dag werd afgesloten.

© Tekst en Foto’s Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk, wederom hartelijk dank voor deze bijzonder mooie foto-impressie van deze mooie traditie, die zo goed in stand gehouden wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.