Jan Lormans (70) over zijn leven en grote droom

Jan Lormans is een 70-jarige Helmonder die op deze late leeftijd nog een eigen juridisch adviesbureau begon. Maar wat is er nou zo bijzonder aan deze man? Jan is blind, begint nog een bedrijf en is mbo-student. Maar zoals Jan zelf zegt: ‘Je bent nooit te oud om te leren’. 

Jan werd op zijn derde jaar blind door een zeldzame aandoening aan het netvlies. Van zijn vierde tot zijn achttiende jaar verbleef hij in het internaat, waar hij alles behalve een plezierige tijd heeft beleefd. De docenten waren wreed en Jan heeft er zeer nare herinneringen aan overgehouden. Om er mee te kunnen omgaan, vond hij zijn uitweg in de fles. Jarenlang was hij verslaafd, tot hij ernstig ziek werd en met spoed naar het ziekenhuis moest. Dat was een wake-up call voor hem. Sindsdien drinkt hij alleen met mate. ‘Ik wil nog blijven leven’. Uiteindelijk is hij naar een psycholoog gegaan, om te praten over zijn ervaringen op het internaat. Nu kan hij er beter mee omgaan. Ondanks dat de slechte herinneringen nooit weg zullen gaan, kan hij er wel goed over praten.

School 

Op zijn twintigste jaar ging Jan werken als administratief medewerker bij de Rabobank. In de tussentijd ging hij ook naar de mavo, havo en uiteindelijk het vwo. Die school kon hij vanwege ziekte niet afmaken. Jan werkte uiteindelijk 45 jaar bij de Rabobank. In 2015 ging hij met pensioen. Maar Jan had daar nog niet bepaald zin in. Tijdens zijn baan als administratief medewerker, moest hij verschillende verslagen uittypen, waaronder ook juridische verslagen. De interesse voor recht werd gedurende die tijd steeds groter. Na zijn pensioen droomde hij van een eigen juridisch adviesbureau. Hij ging ermee aan de slag. Maar eerst wou hij wat meer kennis opbouwen. Hij volgt momenteel de mbo-opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener. Hij volgt de opleiding online bij de NTI. Alleen voor examens moet hij naar de school in Leiden. Hij studeert aan de hand van studieboeken in brailleschrift. Jan heeft het naar zijn zin op de opleiding en het leren loopt ook op rolletjes. Misschien gaat hij hierna zelfs doorstromen naar het hbo. Maar dat weet hij nog niet helemaal zeker.

Jans’ bedrijf 

Inmiddels heeft Jan dan toch zijn eigen juridisch adviesbureau opgericht bij hem thuis aan de Adonislaan. Bij het maken van afspraken belt of mailt hij. Wanneer hij iets op zijn laptop uittypt, dan krijgt hij hulp van een digitale stem. Die leest de tekst voor hem voor, waardoor Jan weet wanneer hij bijvoorbeeld spelfouten moet verbeteren. Met een zelfgeschreven flyer en een eigen website wil hij meer bekendheid voor zijn bedrijf creëren. De site wordt door een kennis van hem in elkaar gezet. Het zal binnenkort de lucht in gaan (de precieze datum is nog niet bekend). Op de website is dan ook de flyer te zien. Jan zit er nog over te denken om zijn bedrijf (met hulp) te promoten via sociale media.

Jan kijkt er met plezier naar uit om zijn cliënten te helpen. “Jong en oud zijn welkom bij mij. Ik laat niemand eerder vertrekken voordat ik ze goed geholpen heb.”

Foto’s en tekst: Jurre Sampers

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie DitisHelmond Jurre Sampers

Stagiaire DitisHelmond Mijn grootste droom is schrijver worden. Mijn grootste doel is een boek te kunnen uitgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *