Jan van Brabant College in de prijzen Euregionale Scholenwedstrijd

Het Jan van Brabant College uit Helmond viel in de prijzen, samen met scholieren van het Städtisches Gymnasium Straelen in Duitsland. Ze ontwikkelden het spel Europoly. Honderdtachtig Nederlandse en Duitse scholieren en hun leraren zijn deze week naar Goch afgereisd voor de prijsuitreiking van deze vierde Euregionale Scholenwedstrijd.

De Euregio Rijn-Waal organiseerde de scholenwedstrijd dit jaar in samenwerking met de regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en de Europe Direct Information Centers in Nijmegen en Duisburg. In verschillende categorieën werden de creatiefste inzendingen rondom het thema Europa gewaardeerd.

Samen met hun partnerschool, het Städtisches Gymnasium uit het Duitse Straelen, won Jan van Brabant de eerste prijs in de categorie ‘Partnerscholen’ met hun inzending over het thema Europa. Tijdens de prijsuitreiking afgelopen maandag in Goch werd hun Europoly eerste. De prijs: een cadeaubon voor een gezamenlijk bezoek aan de ijssalon in Straelen.

Dubbele overwinning

Maar er was ook nog een tweede prijs: de twee scholen wonnen tevens de ‘Sonderpreis’. “Dat jullie ook in coronatijden grensoverschrijdend zo’n groot project hebben opgezet, verdient namelijk een extra compliment”, aldus Heidi de Ruiter van de Euregio Rijn-Waal. Daarom ontvingen de scholieren ook nog een wereldkraskaart waarop ze de landen waar ze al zijn geweest, kunnen wegkrassen.

Europese waarden

Met Europoly zijn er geen straten te koop, zoals in de originele variant van het spel, maar Europese waarden: democratie, vrijheid en gelijkheid. Net als bij Monopoly moeten de spelers tussendoor kaarten trekken, waarop goede en slechte scenario’s voor Europa worden beschreven. Met behulp van chips neemt de levenskwaliteit van de spelers vervolgens toe of af. Want bij Europoly staat niet geld centraal, maar de levenskwaliteit van de Europese bevolking – steeds afhankelijk van actuele gebeurtenissen. Gezien de diepgang en de aandacht voor detail in het spel was het nauwelijks een verrassing dat de jury het Europoly-spel tot beste inzending van de Scholenwedstrijd uitriep.

De prijsuitreiking in Gogh (Foto: Axel Breuer)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.