Jan van der Velden uit Stiphout is na een fietstocht van 7.000 kilometer weer thuis. Hij fietste maar liefst 14.000 euro bij elkaar voor onderzoek tegen de oogziekte retinoblastoom. En de donaties blijven nog binnenstromen. Afgelopen vrijdag nam mevrouw Fabius van het UMC Amsterdam de cheque in ontvangst. 

Retinoblastoom is een kanker achter de ogen, die alleen bij kinderen voorkomt. Eén van Van der Veldens kleinkinderen kreeg daarmee te maken. Om meer bekendheid aan die oogziekte te geven stapte van der Velden drie maanden geleden op de fiets.

Vrijdagmiddag om 16.30 uur arriveerde de ‘eenzame fietser’ bij zijn familie. Echtgenote, kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden en kennissen gaven hem een warme thuiskomst. Van der Velden vertrok drie maanden geleden voor een tocht die hem via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië naar Italië voerde en via Oostenrijk en België weer naar Nederland. Via een blog hield de inwoner van Stiphout in zes talen de lezers op de hoogte van zijn ervaringen.

Verhalen

Verhalen heeft Jan van der Velden genoeg. Op zijn laatste rustplaats bij de Achelsekluis in België, op 31 kilometer van huis, praat de senior met trots en eer over zijn tocht voor de camera van Dit is Helmond. Veel heeft hij mogen vertellen over de ziekte retinoblastoom en hij voelt zich dan ook een echte ambassadeur. Mensen luisteren overal aandachtig naar zijn verhaal.

Een fietstocht van 7.000 kilometer blijft niet zonder mankementen. Van der Velden kreeg niet alleen te kampen met lekke banden. In Italië moest een naaf van het achterwiel worden vervangen. Die reparatie kostte hem enkele dagen om dat het onderdeel niet voorradig was in de fietsenwinkel. Het weer was ook zeer wisselend. De regen en koude wisselden af met veel zon en warmte.

Of Jan van der Velden nog eens een nieuwe uitdaging aangaat? Dokter Fabius van het UMC Amsterdam hoopt van wel. “Hadden we maar meer van zo’n opa’s als Jan van der Velden”, zo reageerde de arts. 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Mario van Dinther

Passie voor radio en nieuws met meer dan 30 jaar ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *