Jermain de Rozario ambassadeur nieuw label

De Helmondse sterrenkok Jermain de Rozario is ambassadeur van het label ‘Product uit het land van de Peel’. Samen met de burgemeester van Deurne, Greet Buter, lanceerde hij donderdag 8 juni het nieuwe label. Dat gebeurde bij Oesterzwammenkwekerij Van Lieshout in Liessel.

Bier, kaas, vlees, aardbeien, melk getapt op het erf of een prachtig veldboeket; producten uit het Land van de Peel komen niet van ver. Én ze zijn met passie gemaakt. Het label ontstond uit een samenwerking tussen regionale marketingorganisatie Land van de Peel, Innovatiehuis de Peel, ZLTO de Peel en meer dan 20 boerenbedrijven en streekwinkels. En dit aantal blijft stijgen. Je herkent de typische streekproducten aan de gouden of paarse sticker ‘Product uit het Land van de Peel’. Ze zijn te koop bij diverse deelnemende boerenbedrijven in de Peelregio.

Direct van het land

Consumenten hebben vaker een voorkeur voor lokale, eerlijke en heerlijke producten. Dat geldt ook voor horecaondernemers. Steeds vaker maken ze de heerlijkste gerechten met producten direct afkomstig van de boer. Lokale producten geven een belangrijke extra dimensie aan recreatie in het buitengebied. Dankzij een herkenbare huisstijl van het label, campagnes en recreatieve producten, zoals fietsroutes en evenementen, worden lokale producten en boeren zichtbaar in het landschap. De Peel-producten krijgen een betere zichtbaarheid bij de inwoner, toerist en horeca. Het label zet de Peel uiteindelijk ook beter op de kaart.

Paars label

De producten van de deelnemende boeren zijn te koop bij de boer zelf. Bijvoorbeeld in een versautomaat op het erf of bij een streekwinkel. De producten die in een van de zes Brabantse Peelgemeenten zijn geoogst, dragen een gouden label. De producten die buiten de regio zijn gekweekt, maar hier op ambachtelijke wijze zijn bewerkt, herken je door een paars label. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan Usawa Coffee uit Gemert.

Veel lekkers uit de Peel

Vanuit een bijeenkomst met enkele Peelboeren, die zowel producten verbouwen als een recreatieve beleving bieden, kwam het idee voor een label. Zij gaven aan dat de producten gewaardeerd worden, maar het aan de man brengen vaak een uitdaging is. Duurzaamheid, het stimuleren van de korte keten en de bewustwording van waar het voedsel vandaan komt, is belangrijk voor de deelnemende boeren. Dankzij het label worden mensen gestimuleerd om meer lokale producten te eten. En er komt veel lekkers uit de Peel! Daarnaast ontstond er door het label een unieke en intensieve samenwerking tussen de diverse organisaties.

Ambassadeur van het label

Jermain de Rozario van sterrenrestaurant De Rozario is de trotse ambassadeur van ‘Product uit het Land van de Peel’. In het restaurant draait het om koken met heel je hart. Spannend, verrassend en werelds. Maar ook met aandacht voor lokale producten. Tot een aantal jaar geleden kocht de sterrenchef gedachteloos zijn boodschappen in de supermarkt. Toen ging hij zichzelf vragen stellen. Waar komen groenten eigenlijk vandaan? Wat betekent biologisch? En wat is het verschil tussen voedsel van de boer en uit de supermarkt? Dat mysterie wil hij samen met de boeren uit het Land van de Peel ontrafelen.

Jermain: “Ik ben er trots op dat ik gevraagd ben om ambassadeur te zijn. Voor mij is dit meer dan een titel. Ik wil mijn bekendheid gebruiken om nieuwe verbindingen te leggen en boeren uit de Peel zichtbaar te maken. In onze regio is er een enorm aanbod. Weet jij het verschil tussen een appel uit de supermarkt en een appel rechtstreeks van de boer? Dat verhaal ga ik met liefde vertellen aan iedereen uit de Peel. Zo veranderen we de wereld samen, door te beginnen in onze eigen Peelregio.”

Fietsroute

Land van de Peel heeft een fietsroute uitgerold die langs enkele boerenbedrijven en streekwinkels voert. De fietsroute start vanaf Natuurpoort Nederheide in Gemert en brengt je langs heerlijke stopplekken onderweg. Daar kun je de producten van het land proeven en kopen. En er zijn meer routes in ontwikkeling, zodat iedereen actief de (h)eerlijke producten kan ontdekken. De route is gratis te downloaden vanaf landvandepeel.nl.

Meer informatie

Meer informatie over het label, de deelnemende organisaties en de fietsroute vind je op www.landvandepeel.nl/productuithetlandvandepeel.

        Jermain de Rozario

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *