De winnaar van de Lucas Gasselprijs 2021 is Jerrold Saija uit Den Bosch. Deze winnaar was zo verbouwereerd en verrast dat hij bijna niets kon uitbrengen toen hij zijn prijs in ontvangst nam en even een bedankwoordje moest spreken. De Fresh Cacao tentoonstelling is een jaarlijks evenement en stelt de werken ten toon van afgestudeerde kunstenaars. Het was vandaag, zondag 3 oktober de vijfde editie van de expositie van Carat. Er waren 11 kunstenaars genomineerd.

Thijs Segers, Christy Westhovens, Matthijs Jeuring, Jochem Mestriner, Jerrold Saija, Nicky Goldsteen, Julia Hooy, Niels Roest, Marloes Roeper en Cas van der Steen waren de genomineerden. Rond de klok van 15.00 uur hielden Jullienne Tullemans van de Cacaofabriek en voorzitter Carat, Gerard Groot een toespraak. Toen werd het juryrapport voorgelezen. Helaas waren niet alle kunstenaars aanwezig maar je merkte dat de aanwezige kunstenaars het toch wel spannend vonden hoe hun juryrapport er uit zag. Toen kwam het verlossende antwoord. De winnaar van de Lucas Gasselprijs 2021 is Jerrold Saija geworden.

Molukken

Over zijn werk zegt Jerrold : “Specerijen waren wereldwijde handelsartikelen en markeren het netwerk van relaties tussen de wereld en de Molukken. De kruidnagel staat centraal in mijn werk. Die heeft zijn naam te danken aan de vorm. Het lijkt op een draadnagel of een spijker. Die bevestigen en verbinden. Met de specerij in mijn werk ontwikkel ik een soort eigen taal. Hiermee geef ik een stem aan mijn verlangen naar gezonder fundament in de toekomst en het opnieuw in contact treden met mijn verloren voorouderlijke geschiedenis”

Jerrold Saija was in juli ook al winnaar van de Lucasprijs 2021 in de Den Bosch. De cultuurstad van het zuiden reikt deze prijs jaarlijks uit aan het beste werk van de Bossche afgestudeerden van kunstacademie St. Joost.

Verslag: Hans Choufoer

Fotografie: Eric Hover

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *