Jeugdburgemeester begint aan nieuw ‘politiek’ avontuur

Jeugdburgemeester Noël Silalahi (19) is op dinsdag 1 september, naast zijn activiteiten voor de stad Helmond,  begonnen aan zijn nieuwe studie bestuurskunde en overheidsmanagement aan de Avans in Den Bosch. De Helmonder kijkt vol verwachting uit naar zijn nieuwe schoolcarrière.

Met het ov reizen, andere soort lessen en een start richting beroepskeuze. Dat is zo’n beetje het nieuwe schoolleven van de Helmondse ‘feut’. Zijn keuze voor bestuurskunde/overheidsmanagement had hij al vrij snel gemaakt. Hoewel Noël ook nog interesse had in politicologie, was zijn eerste keus de definitieve. “Politicologie is in mijn ogen een te algemene studie. Bestuurskunde bevat namelijk ook het onderdeel politicologie. Daarnaast heb ik lessen recht en economie, wat ook weer aparte studies zijn. Over recht en bedrijfskunde heb ik bovendien nagedacht, maar naar mijn mening zijn deze studies ook te algemeen”, vertelt Noël.

In het eerste trimester begint Noël met een bestuurskundig project dat gaat over de gezondheid binnen een gemeente. Dat is voor hem mogelijk de ideale gelegenheid om zijn ervaringen als jeugdburgemeester in de praktijk te brengen.

Jeugdburgemeesterschap
Noël wordt in maart benoemd tot jeugdburgemeester, waarvan de officiële beëdiging vanwege corona in juli is. Hij kijkt terug op een leerzame en fijne periode, zo zegt hij zelf. Noël: “Ik ben als jeugdburgemeester vooral bezig met het leven van jongeren in Helmond. Mijn voorganger, Daan Mikkers,  begon vorig jaar samen met gemeente Helmond het project Jeugdvriendelijke Stad Helmond. Ik heb sinds mijn benoeming het stokje over mogen nemen van hem en heb het enorm naar mijn zin. Ik heb op vrijdag 4 september een aantal straatinterviews gehouden met Helmondse jongeren over de veiligheid in de stad. Buiten dit project zal ik de komende maand bijvoorbeeld ook aanwezig zijn bij het oorlogsmonument in Mierlo-Hout. Ik mag hier een bevrijdingsvuur ontsteken samen met basisschoolkinderen.” Toen Noël is begonnen, had hij eigenlijk maar één doel: de jeugd meer inspraak geven. Daar is hij volop mee bezig.

Combineren
Naast school en zijn inzet voor de gemeente Helmond werkt Noël bij de Lidl en is hij voorzitter bij de Molukse welzijnsstichting Ain Ni Ain. Vanwege zijn studie werkt hij momenteel zo ongeveer tien uur in de supermarkt. De opdrachten voor de gemeente zijn geen verplichting, maar hij moet wel laten weten of hij bij gebeurtenissen aanwezig is. De coronamaatregelen hebben voor alle studenten een andere schoolrooster bezorgd. Dat geldt bovendien voor Noël, die eens per week fysiek les heeft en de rest van de week online onderwijs volgt. Ondanks een drukke agenda gaan volgens hem studie en (vrijwilligers)werk goed samen.

Toekomstdroom?
Noëls opleiding duurt vier jaar. Wat hij hierna wil gaan doen weet hij nog niet precies. Toch heeft hij al een beetje een toekomstplan. Noël: “Ik wil graag lokaal of landelijk betrokken blijven voor de jongeren. Ik heb ambitie om wat voor jongeren te betekenen. Van mij mag dat in de gemeenteraad, de Tweede Kamer of in het werkveld dat met jongeren te maken heeft.”

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie DitisHelmond Alexander Brutsaert

Hallo, ik ben Alexander Brutsaert en ik ben 19 jaar. Dit jaar begin ik aan mijn tweede jaar journalistiek in Tilburg. Ik ben blij dat ik de komende maanden stage mag lopen bij DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *