Kaars velt Cambuur met twee doelpunten

Helmond Sport heeft gisteravond ook zijn tweede thuiswedstrijd winnend afgesloten. Het team van Bob Peeters boekte een verdiende 2-1 zege op SC Cambuur. De Helmondse trainer kon nog geen beroep doen op de drie aanwinsten van deze ‘transferdeadline day’ (Van den Hurk, Schroijen en Enrik Ostrc). Daarnaast moest hij nog een aantal geblesseerden missen. De Belgische coach had er tevens voor gekozen om Lucas Vankerkhoven en Arno Van Keilegom uit de basis te laten.

Doelpuntloze eerste helft

Doke Schmidt stond wel aan de aftrap tegen zijn oude ploeg. Een inschattingsfoutje van de rechtsback leidde al na veertig seconden spelen tot het eerste gevaarlijke moment voor het doel van Wouter van der Steen. De Helmondse doelman zou het echter in het restant van de eerste helft (verrassend) rustig hebben. De Friezen (al scandeerde de fanatieke aanhang van de gasten regelmatig ‘Anti-Fries’) kwamen niet verder dan een schot van Silvester van der Water.

Ook Helmond Sport had moeite om het vijandelijke doel te bereiken. Het duurde een half uur voordat Yanick van Osch in actie moest komen. Dat zorgde meteen voor het meest omstreden moment voor rust. De Cambuur-doelman leek namelijk, in een poging om Elmo Lieftink te stuiten, met de bal in zijn handen buiten het strafschopgebied te komen. Scheidsrechter Puts liet het gaan. Zijn beslissingen vielen wel vaker niet in het voordeel van Helmond Sport uit.

‘Kaars on fire’

Net na de hervatting kwam Helmond Sport op voorsprong. Een dribbel van Joseph Amuzu werd gestart vanaf de zijlijn. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat Martijn Kaars geheel vrij voor doel kwam. De Helmondse clubtopscorer rondde bekwaam af (48’;1-0).
Het duurde vervolgens twintig minuten voordat de gasten erin slaagden om Helmond Sport in verlegenheid te brengen. De ingevallen (extra) spits Roberts Uldrikis dwong Wouter van der Steen tot een redding, maar twee minuten later werd van der Steen alsnog gepasseerd. Het doelpunt werd gemaakt door de spits die vanaf het begin in het veld stond: Milan Smit (71’;1-1).

Geheel onomstreden was deze gelijkmaker niet. Voorafgaand leek er een overtreding op Doke Schmidt te zijn gemaakt. Het kostte Flor Van den Eynden een gele kaart wegens protesteren, maar dat was zo ongeveer het enige smetje op zijn verder prima wedstrijd. De ex-speler van KV Mechelen stond overigens vandaag als rechter centrale verdediger opgesteld. Het was de eerste keer dat hij daar stond in combinatie met de (eveneens rechtsbenige) Mees Kreekels, die daardoor linker centrale verdediger was.

Beker onderbreekt feest

Met de eindfase in zicht kwam Mees Kreekels met de schrik vrij toen Van der Steen zijn balverlies corrigeerde. Ook de bijna aan het eind van zijn krachten zijnde Elmo Lieftink had de hulp van de Helmondse doelman nodig na balverlies. Op slag van het einde van de reguliere speeltijd sloeg Helmond Sport echter genadeloos toe. Een prima pass van de ingevallen Håkon Lorentzen op de in de diepte sprintende Martijn Kaars leidde naar de beslissende treffer in (90’;2-1). Deze tweede goal van Martijn Kaars werd uiteraard met veel enthousiasme ontvangen op de tribunes, maar een op het speelveld geworpen plastic beker zorgde een beetje voor een domper op de feestvreugde. Scheidsrechter Puts besloot namelijk om de wedstrijd te staken.

Twaalf minuten later werd de wedstrijd hervat met een aftrap van de gasten. Deze ‘derde helft’ zou ook nog eens twaalf minuten duren, mede door een blessurebehandeling gevolgd door het uitvallen van Elmo Lieftink. Aangezien Helmond Sport alle drie de wisselmomenten had verbruikt, werden de laatste minuten met een man minder gespeeld. Het zou de zege, de eerste op Cambuur sinds december 2017, echter niet meer in gevaar brengen.

Opstelling (4-3-3 formatie): Wouter van der Steen; Doke Schmidt (77’ Bram van Vlerken), Flor Van den Eynden, Mees Kreekels, Gabriël Çulhacı; Michael Chacon, Giannis-Fivos Botos (67’ Håkon Lorentzen), Elmo Liefting; Mohamed Mallahi (74’ Arno Van Keilegom), Martijn Kaars, Joseph Amuzu (74’ Peter van Ooijen).
Geel: Amuzu (32’ ;neerhalen tegenstander), Van den Eynden (71’ ;protesteren) en Kaars (90’+2 ;neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Lucas Vankerkhoven, Michel Ludwig, Noé Rottiers, Tarik Essakkati, Ramón ten Hove (keeper) en Robin Mantel (keeper).
Afwezig: Pius Krätschmer, Mohammed Amin Doudah, Bryan van Hove, Álvaro Marín en Lars Zonneveld.

[Tekst: R. Robinson/Helmond Sport, Foto: W. v.d Broek]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Ivo Mikkers - Redactie

Ivo Mikkers Redactie ondersteuning DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *