KASH Jongerenprojecten uit Helmond helpt mee aan een duurzamer Mombasa
Stichting KASH Jongerenprojecten uit Helmond richt zich de komende jaren weer op het verduurzamen van de Keniaanse stad Mombasa. Deze kerkgroep voor en door jongeren bestaat naast Helmonders ook uit leden van Protestantse kerken uit Asten, Someren en de Damiaanparochie. Sinds 2020 zet de groep zich in voor de Afrikaanse stad.
KASH Jongerenprojecten is geen onbekende in het Keniaanse. De jongeren bouwden bijvoorbeeld een therapeutisch zwembad bij een revalidatiekliniek. Dat zwembad is speciaal ingericht voor mensen die herstellen van blessures of fysiotherapie nodig hebben. Deze mensen hebben vaak ook aangeboren beperkingen. Behalve de bouw van een zwembad hielden de jongeren zich bezig met de aanleg van een nieuw dak met zonnepanelen.
Grote stappen
De kerkgroep gaat de komende drie jaar aan de slag met drie verschillende deelprojecten. Daarbij werkt de stichting nauw samen met de revalidatiekliniek en het wetenschappelijk maritiem instituut Mombasa. Door deze samenwerking kunnen grote stappen gemaakt worden op het vlak van de verduurzaming in de Afrikaanse stad. Twee Keniaanse wetenschappelijke studenten en deelnemers van de groep voeren ter plaatse vooronderzoek uit naar de beste methodes om afval op te ruimen. Van dat afval kun je bijvoorbeeld nieuwe producten maken. Daarnaast zet de groep zich in voor het aanplanten van mangrovebossen.
Solar cookers
Dit jaar vond marktonderzoek plaats naar het maken en inzetten van solar cookers. Met de bedoeling om het koken op mangrove hout en plastic tegen te gaan. De reflectoren van een solar cooker vangen zonlicht op en zetten dit vervolgens om in warmte, waarop vervolgens gekookt wordt. De Helmondse jongeren gaan volgend jaar tijdens een werkreis aan de slag met het planten van mangrovebossen. De lokale bevolking en werklui van werkcentrum Bombolulu Mombasa zorgen voor de uitvoering van alle werkzaamheden. Dat werkcentrum is een onderdeel van de kliniek.
Verduurzaming
Alle deelprojecten staan in het teken van verduurzaming. Zo maken de ‘locals’ van afgedankte plastic schoolmaterialen bijvoorbeeld stoelen en banken. Ook laten de Helmondse jongeren solar cookers via werkcentrum Bombolulu produceren en verkopen. De stichting doet dit werk niet alleen. “We werken nauw samen met lokale gemeenschappen en organisaties”, zegt penningmeester Bart Huckriede van de jongerengroep. “Je zou kunnen zeggen dat we goede vrienden zijn geworden met onze partners.”
Geld inzamelen
De stichting krijgt onder meer financiële ondersteuning via donaties. Daarnaast dragen diverse partijen in Kenia zelf bij aan de uitvoering van de projecten. “Doordat we zelf ter plaatse meewerken, zien we dat het geld op de goede plek terechtkomt. De donateurs kunnen op onze website zien hoe hun geld besteed wordt en in welke projecten ze investeren”, vertelt Huckriede.
De penningmeester vervolgt zijn verhaal: “We zijn een ANBI-stichting, dus gewaarmerkt. Giften kunnen daarmee ook worden afgetrokken van de aangifte inkomstenbelasting. Doneren kan via iedere pagina op onze website. In juli 2025 reizen we naar Kenia. We werken daar dan samen met de revalidatiekliniek, werkcentrum Bombolulu, het wetenschappelijk maritiem instituut en de jeugdgroep Big Ship. Laatstgenoemde organisatie begeleidt de opkweek en aanplant van de mangrovebossen. Een van onze Keniaanse deelnemers werkt daar als wetenschapper.”
Meer mensen helpen
In 2021 nam de gouverneur van Kenia een kijkje bij de werkzaamheden van KASH Jongerenprojecten. Ook was de stichting op de landelijke tv te zien. Die aandacht hielp om de naamsbekendheid van de stichting te vergroten. Huckriede: “We merkten dat de mensen ons werk belangrijk vinden. Het draait om het helpen van de bevolking en hen daar een actieve rol in te geven. Onze slogans zijn niet voor niets ‘local for global’ en ‘geen vraag, geen project’. We willen nog lang doorgaan met onze werkzaamheden in Kenia. Want we willen meer mensen helpen en nóg meer goede dingen doen.”
Jongeren die belangstelling hebben voor een maatschappelijke stage of schoolopdracht voor de stichting kunnen contact opnemen via deze link.
Foto: KASH Jongerenprojecten
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00