Kasteel van Sinterklaas: De Sint en zijn pieten hebben er weer zin in

De eerste dagen zijn al voorbij en het is dan ook een groot feest in het kasteel. De Goedheiligman en zijn pietjes zijn dik tevreden dat zij weer de Helmondse kinderen mogen begroeten.

Elke morgen is het een traditie dat de Sint met zijn pieten het kasteel binnen komt lopen. Eerst de Sint en daarachter zijn pieten. Zelfs de ouders met de kinderen gaan aan de kant om de Sint een vrije toegang te verlenen. Zodra de Sint binnen de poort is kijkt hij even om zich heen of alles er netjes bij ligt. Hij gaat dan traditie getrouw even naar de stal, waar zijn paard Ozosnel staat. ”Heeft het lieve dier genoeg te eten? Is het niet te koud voor het lieve dier? Staat er genoeg water?” Daar moeten de paardenpieten voor zorgen anders hebben zij een probleempje. Daar is Sinterklaas wel een beetje streng voor. Het paard moet goed verzorgd worden.

Dan loopt hij even langs het (smul) restaurant, om te kijken hoe het met Bakker Marcel en zijn mensen gaat. ”Alles naar wens beste mensen? Hebben we genoeg lekkere speculaaspoppen en ander lekkers voor de kinderen? Goed zo.” Dan kijkt de Sint even of het treintje klaar staat om te rijden. Iedereen kan een ritje maken in de Sinterklaas-express. Tot zijn tevredenheid staat ook de draaimolen weer te glimmen en te draaien. Ook de (buiten)toiletten zijn schoon en gepoetst. En zo hoort het ook. Nu op naar het kasteel. Op het binnenpleintje bekijkt de Goedheiligman even de bakfiets bij de ingang. ”Is die wel goed gevuld?” Want iedereen krijgt een lekkere mandarijn of appel als hij of zij uit het kasteel komt.

Dan verdwijnt de Sint met al zijn pieten het kasteel in. Daar loopt de Sint met zijn pieten even door alle kamers. De pieten blijven dan in de kamers waar zij werken om de kinderen met hun ouders gedag te zeggen. Ook de bakkerij wordt bezocht. ”Staat de oven aan?” Er moeten weer veel pepernoten gebakken worden. Als alle kamers zijn bezocht gaat Sinterklaas naar zijn eigen vertrek. De slaapkamer en de huiskamer. Het grote bureau is ook mooi gepoetst, want de Sint moet af en toe ook werken in zijn grote boek.

Dan gaat eindelijk de toeter. Het teken dat het kasteel geopend wordt voor de bezoekers en de kinderen. De buiten- en paardenpieten gaan naar hun plaatsje buiten en de dag kan beginnen. Bijna alle pieten zijn aanwezig. De poetspiet staat weer te stoffen en te poetsen, de hoofdpiet kijkt in het grote boek hoeveel kinderen er op bezoek komen, terwijl de narrenpiet af en toe wat danspasjes oefent. De meisjespiet en de snoeppiet maken nog een praatje met de vele wegwijspieten.

Dan komen de eerste kinderen in het kasteel. Op de zolderkamer maken de pietjes nog vlug even hun bedjes op. De bakkerspieten maken lekkere dingen klaar op een dienblad. De Sint wil af en toe het snoepgoed keuren. Dat doet hij om te proeven of het wel lekker genoeg is voor de kinderen. Op de pietenschool is de profpiet druk bezig. Lezen, schrijven en af en toe oefenen met de schoorsteen. Daar leren de pieten hoe ze de cadeautjes in de schoorsteen moeten laten zakken. In de pakjeskamer worden de cadeautjes ingepakt en weggezet.

Zo, binnen is alles aan de gang. Er kan (bijna) niets meer fout gaan. Laat de kinderen met hun ouders maar binnen komen. De Sint is er met zijn pieten klaar voor….

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.