Participatieproject Lambertus Concerten ‘Vergeet niet te zingen’

Het participatieproject ‘Vergeet niet te zingen’ is een educatief kunstproject met basisschool De Vlier en Woonzorgcentrum Savant Rivierenhof Helmond. Komende vrijdag 11 maart gaat het project van start.

Jonge scholieren van groep 3 en 4 van Bs. De Vlier, en mensen met dementie van Savant Woonzorgcentrum De Rivierenhof beleven samen kunst en klassieke muziek. De verbinding zoeken tussen jong en oud, in muziek en in de kunst in bredere zin. Samen ervaringen opdoen en uitwisselen, samen kunst maken en samen zingen rond een herkenbaar thema. Het is zo nodig, zeker in deze tijd: maatschappelijke inclusie en betrokkenheid. Lambertus Concerten staat midden in die samenleving en daarin past bij uitstek het participatieproject, getiteld ‘Vergeet niet te zingen’, dat komende vrijdag, 11 maart van start gaat.

Schilderlessen

Het is een project rondom de Johannes Passion, een van de mooiste en bekendste werken van J.S. Bach, een werk ook waarin veel herkenbare menselijke gevoelens en gedachten tot uiting komen. Wat doet muziek met mensen? Welke gevoelens en gedachten komen er boven bij het horen van een muziekstuk en hoe verwerk je die in woorden en beelden? Hoe belangrijk zijn deze momenten en vaardigheden voor ons jonge en oude brein!
Mensen met dementie zingen onder begeleiding van ervaren zangers delen uit de Johannes Passion en krijgen kunstlessen van beeldend kunstenaars samen met jonge scholieren van bs. De Vlier. Ook oma’s en opa’s kunnen samen met hun (achter-)kleinkind een kunstwerk maken, over boosheid, verdriet, vreugde, maar ook over liefde, vriendschap en hoop. De zangrepetities volgen in het najaar, maar nu al is de kick-off van de ontwerp- en schilderlessen.

Prentenboek

Start van het educatieproject op Bs. De Vlier is de inleiding van illustrator/auteur Marloes van Loon over haar prentenboek ‘Mijn oma is een superheld’, waarin de omgang met dementie en Alzheimer centraal staan. De weken daaropvolgend is er ontwerples, gevolgd door schilderworkshops, op school en in het woonzorgcentrum, begeleid door kunstdocent Juliënne Tullemans (Kunstkwartier). Centraal staat daarbij steeds de muziek van Bach.

Tentoonstelling Cacaofabriek en eindpresentatie en concert op 8 oktober 2022 in de Trudokerk te Helmond.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Stichting Lambertus Kerkconcerten Rene

Concertccyclus in het Auditorium Elkerliek Ziekenhuis. Podium voor Helmondse ensembles, daarnaast internationale artiesten en educatieve projecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.