In de boekhandel De Ganzenveer zijn regelmatig boekpresentaties. Diverse schrijvers en schrijfsters komen daar graag om hun nieuwste boek te presenteren en te promoten. Afgelopen zondag was daar een van de bekendste kinderboekenschrijvers om zijn nieuwste boek te presenteren. Ik heb het over Jacques Vriens die al talloze boeken op zijn naam heeft staan. Er zijn zelfs enkele boeken verfilmd.

Jacques Vriens werd geboren in Den Bosch en wilde al vroeg schrijver worden. Dat lukte goed. Enkele van zijn bekende (kinder) boeken zijn Smokkelkinderen, Vader woont in het tuinhuis, Tijger-in-de-war, Meester Jap en nu zijn nieuwe boek, Jacob en de zeven gevaren. Veel zal ik niet verklappen, maar het is een leuk boek dat de kinderen best zullen waarderen.

Jacques is directeur geweest van twee scholen. Een school in Abcoude en ook op de Kleine Kapitein in Bakel. Als kinderboekenschrijver heeft hij al veel prijzen en ere titels gewonnen en gekregen. In 1979 ontving hij de Zilveren Griffel, in 1997 kreeg hij de prijs van de samenwerkende kinderboekwinkels, in 2001 werd hij geridderd als Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw, in 2006 ontving hij voor al zijn boeken de oeuvreprijs van de gemeente Helmond, in 2009 kreeg hij zelfs de Archeon/Thea Beckmann prijs en in 2012 ontving Jacques de erepenning van de provincie Limburg  voor zijn bijdrage aan de Limburgse cultuur.

Kindervriend

In de Ganzenveer viel het mij op dat er veel kinderen aanwezig waren bij deze presentatie. Na de presentatie begreep ik wel waarom. Jacques is een hele vriendelijke man. De kinderen voelden zich direct op hun gemak toen Jacques met hen ging praten. Een warme en vriendelijke stem en als er een vraagje was, luisterde hij geduldig tot het kind was uitgesproken. Hij gaf daarna op een vrolijke en vriendelijke manier uitleg en antwoord. Hij las eerst een stukje voor uit zijn nieuwe boek en ook daarna konden er vragen worden gesteld door de kinderen. Natuurlijk wilde de schrijver de gekochte boeken signeren en hij schreef er ook een persoonlijke boodschap in. Ook had hij wat tips voor de kinderen die zelf misschien ook boeken wilden gaan schrijven. Zijn belangrijkste raad was: “Begin nooit gelijk aan een dik boek, schrijf alles eerst op een kladblad en probeer het verhaal spannend en raadselachtig te houden.” Vervolgens gingen de kinderen blij en vrolijk met het nieuwe boek naar huis.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

(Met speciale dank aan Hans van Gennip)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *