Kinderen Talentrijk te gast bij ‘De Kempel Leest’

Basisschoolkinderen van Talentrijk waren vrijdag te gast op Hogeschool De Kempel voor ‘De Kempel Leest’. Het leesevent werd georganiseerd om het leesplezier bij basisschoolkinderen te vergroten omdat dit de leesvaardigheid verbetert.

In de collegezaal van de hogeschool voeren studenten het verhaal ‘Mees Kees’ op voor combinatieklas 6/7. Een student leest voor uit het boek en tegelijkertijd spelen andere studenten het verhaal na. “Ik vond het superleuk”, vertelt Jahlaio uit groep 7 nadat het toneelstuk plotseling wordt afgekapt. De kinderen moeten een einde bedenken en mogen dit vervolgens naspelen op het podium. “Ik zou wel Mees Kees willen spelen”, zegt hij enthousiast. Jahlaio heeft de film van Mees Kees gezien, maar het boek heeft hij nooit gelezen. “Ik zou de volgende keer het boek willen lezen en daarna de film willen zien voor de echte actie.”

Juffrouw Lonneke van de combinatieklas vertelt dat Talentrijk vaker projecten heeft met de bibliotheek maar een activiteit als deze is nieuw voor de kinderen. “Je ziet dat kinderen die goed kunnen lezen het ook leuk vinden om te doen maar kinderen die minder goed zijn in lezen, pakken minder vaak een boek. Daar moet verandering in komen en daarom is dit een goed initiatief”, vertelt de juffrouw.

Voor groep 4/5 wordt het verhaal ‘De Lettervreter’ opgevoerd door studenten en ook groep 1/2 krijgt een zelf verzonnen verhaal te zien over een jongen die in zijn droom verschillende landen bezoekt. “We stellen de kinderen vooraf vragen over wat zij allemaal zien en ook tijdens de uitvoering vragen wij ze naar buitenlandse woorden die we in het toneelstuk nodig hebben. Zo zijn de kinderen bezig met het verhaal waardoor het leuker voor hen is”, vertelt student Simon die een rol speelt in het verhaal. De kinderen van groep 1/2 zijn hard aan het roepen als de studenten naar woorden vragen. ‘Holá’ ‘Bonjour’ en ‘Guten Tag’ zijn de kinderen niet onbekend. Ook bij de andere klassen zijn de kinderen druk bezig. Er worden spetterende eindes verzonnen aan de verhalen en deze worden door hen zelf nagespeeld.

Foto’s Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Evie Hendriks

Evie Hendriks ondersteuning Redactie DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *