Klimaatburgemeester: Blijde boodschap

Brigitte van de Koevering is klimaatburgemeester van Helmond, een rol waarvoor iedereen zich aan kan melden. Zij wil zich inzetten voor meer groen in onze stad. Zij schrijft op donderdag voor DitisHelmond een column.

In de rij voor de kassa hoorde ik een mevrouw tegen de kassière mopperen dat een heleboel dingen die op haar boodschappenlijstje stonden, niet op voorraad waren. Nou weet ik niet of iemand die dit leest ooit in de AH XL komt, maar ik ben iedere keer weer geïntimideerd door de overvloed van al die etenswaren.

Jaren terug was ik op vakantie in Zweden waar de supermarkten uitblonken in het gebrek aan keuzes. Heerlijk was dat, twee soorten melk, volle- en halfvolle en van elk product stonden er één of maximaal twee varianten in het schap. Het spannendste dat van ver kwam waren Mexicaanse wraps en tortillachips.

Wanneer ik groenten of fruit nodig heb, kijk ik altijd waar het product vandaan komt. Haricots verts uit Kenia en peultjes uit Zimbabwe laat ik liggen. Als er geen Nederlands alternatief voorhanden is improviseer ik en besluit om toch maar iets te maken met sperziebonen. Wat betreft de aankoop van levensmiddelen discrimineer ik er zonder enig schaamte- of schuldgevoel lustig op los en koop vooral lokaal en van Hollandse bodem.

“Dat heeft toch allemaal geen zin”, hoor ik u zeggen, maar dat heeft dus wel zin. Als vijf procent van de mensen iets doet of in dit geval dus niet doet, komen bedrijven in beweging. Lidl en Jumbo stoppen volgend jaar met de verkoop van door de lucht vervoerde groente en fruit. Wil je qua klimaat winst boeken dan moet je accepteren dat een product er soms niet is. De rij wachtenden belette me om dit alles te zeggen tegen die boze dame in kwestie. Hopelijk leest ze deze column, dan komt het toch nog goed.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Klimaatburgemeester van Helmond

Klimaatburgemeester van Helmond

Dit artikel heeft 3 reacties

 1. Albert van der Voort Reply

  Goed sfeerbeeldje, ga zo door. Er valt nog genoeg over te schrijven

 2. Frits van Thiel Reply

  Leuk Ingrid, top gedaan.
  Succes als klimaatburgemeester van Helmond.
  Ik hoop nog vele columns hier te lezen van je.

 3. Daantje Reply

  Fijne column Brigitte, dank!
  Helder en herkenbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *