Klimaatburgemeester: column die uitweg biedt

Vanwege de uitkomst van de provinciale verkiezingen een humorloze column die een uitweg biedt.

Want Eindhoven en Helmond werken samen om in 2030 klimaatneutraal te zijn. De steden willen nog voor de zomer een Klimaatcontract afsluiten met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Op 13 maart vond in het Evoluon de tweede bijeenkomst voor experts plaats (de eerste meeting werd in februari in Helmond georganiseerd). Waar ook minister van Klimaat & Energie Rob Jetten, natuurfilosoof Koert van Mensvoort (TU/Eindhoven) en voormalig VN-jongerenvertegenwoordiger Hajar Yagkoubi bij aanwezig waren. De expertmeetings zijn een voorbereiding op twee grote Klimaatconferenties die in Helmond en Eindhoven gehouden worden.

Klimaatconferentie

Inwoners hebben een belangrijke stem in het klimaatcontract. Zij krijgen de kans om mee te praten over wat er nodig is om hun stad klimaatneutraal te maken. “De inbreng van inwoners en lokale ondernemers is cruciaal voor het klimaatcontract”, licht de klimaatwethouder Arno Bonte toe. “In de bijeenkomsten die we tot nu toe hebben gehad, zijn al veel goede ideeën naar voren gekomen over bijvoorbeeld het verminderen van afval, het energiezuinig maken van bedrijventerreinen en het gebruik van duurzame vormen van vervoer. We zijn op zoek naar zulke doorbraken.”

De klimaatconferenties zijn gepland op donderdag 30 maart in Helmond in de Fonkel en op 3 april in Eindhoven (in Dynamo), beide van 19.30 tot 21.30 uur. Inwoners jong en oud die ideeën hebben over de klimaataanpak, die vragen of zorgen hebben of het een moeilijk onderwerp vinden zijn welkom. Voor de zomer volgt er een tweede Klimaatconferentie. Eindhoven en Helmond krijgen vanuit de Europese Unie ondersteuning om de CO2- uitstoot in beide steden versneld te verkleinen en zo bij te dragen aan een klimaatneutraal Europa in 2050. Het doel is om ervoor te zorgen dat de steden nu en in de toekomst fijne plekken zijn om te wonen, werken en recreëren.

Meer informatie en aanmelden voor de Klimaatconferentie

Eindhoven: www.eindhovenduurzaam.nl/samenwerkingen/klimaatmissie

Helmond: www.heelhelmondduurzaam.nl

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Klimaatburgemeester van Helmond

Klimaatburgemeester van Helmond

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Andre Reply

    Goh, wat een inspraak. Alleen is het rigide, slopende beleid al vast gezet. En nu mogen de mensjes meepraten over hoe in Godsnaam dit allemaal gerealiseerd kan worden.
    Want dat het totale kolder is, is allang duidelijk.
    Nederland, de gekste. Met Eindhoven en Helmond voorop. Juichen om geld uit Brussel, terwijl we een veelvoud netto betalen. En aan de subsidie hangt wel dwang drang en een eisenpakket.
    Uit de EU, stop de euro, stop massa migratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *