Klimaatburgemeester: daar steek ik graag een activistisch stokje voor

Brigitte van de Koevering is klimaatburgemeester van Helmond, een rol waarvoor iedereen zich aan kan melden. Zij wil zich inzetten voor meer groen in onze stad. Zij schrijft op donderdag voor DitisHelmond een column.

Al een jaar of 20 woon ik in de Van Leeuwenhoeklaan. Sindsdien zijn er nogal wat bomen verdwenen, omdat ze grieperig, licht astmatisch waren of gewoon stokdoof. Soms groeien hun wortels onder het trottoir waardoor ze extreem veel overlast geven. Laatst is er zelfs eentje omgewaaid en moesten bejaarden met hun rollator over de weg lopen, omdat het gevaarte de stoep blokkeerde. Ik hoorde pas van mensen die bomen in volle bloei rigoureus snoeiden, omdat ze het licht wegnemen en de zonnepanelen daardoor minder opbrengen. Wat dat betreft is zo’n boom natuurlijk een verschrikkelijke ‘sta in de weg’ en een ongelofelijke aso. In de zomer zitten die eeuwenoude eiken vol met processierups waardoor ik na een ritje op mijn renfiets mezelf een ongeluk krab. In het najaar laten ze hun bladeren vallen en ligt alles bezaaid met eikels waardoor het glad en levensgevaarlijk wordt zo met die dunne bandjes over het asfalt.

En wat dacht je van die zogenaamd fraaie lindebomen. In het voorjaar zitten ze vol met blad etende luizen waardoor hun poep verandert in een plakkerige substantie. Honingdauw noemen ze dat terwijl het niets te maken heeft met dat lekkere zoete spul dat je in je thee doet.

Je zult er maar wonen aan zo’n weg, met aan weerszijden rijen bomen geplant, waarschijnlijk uit esthetische motieven. Daar ben je dan mooi klaar mee als je iedere ochtend je duurzame Tesla aantreft, helemaal vol gekakt met paarse vogelstront afkomstig van de vruchten van die vlierbes.

Op zaterdag 21 januari is de actie PlanBoom van IVN-Helmond in het Goorlooppark. Tussen 10.00 uur en 14.00 uur delen ze gratis bomen uit want Brabant heeft zichzelf een onzinnig doel gesteld; in 4 jaar tijd 1 miljoen van die onhandige houten overlast gevende kolossen erbij. Ik roep jullie daarom allemaal op om daar een stokje voor te steken en deze idiote onzalige groene manifestatie te boycotten. Laten we met alles wat ook maar een beetje op diesel rijdt het hele grasveld vol zetten zodat er niemand meer door kan.

Mocht iemand op deze column willen reageren dan wil ik daar graag een boom met u over opzetten.

Met revolutionaire groet,

De klimaatburgemeester

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Klimaatburgemeester van Helmond

Klimaatburgemeester van Helmond

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Luc de Graaf Reply

    Ik zou graag je column nog willen aanvullen met dr pay-off: “De enige goeie boom is een slagboom”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.