Klimaatburgemeester: Een klimaat sprookje

Brigitte van de Koevering is klimaatburgemeester van Helmond, een rol waarvoor iedereen zich aan kan melden. Zij wil zich inzetten voor meer groen in onze stad. Zij schrijft op donderdag voor DitisHelmond een column.

“Er was eens een donker bos in het koninkrijk Croy. In het kasteel woonde een knap koningspaar. Op een dag wandelde ik met mijn kleinzoon Sam in de velden van het omringende landgoed en keken we vanuit de verte over de muren van de kasteeltuin. Daar werd een groot feest gevierd met de koningin als stralend middelpunt in een prachtige sprookjesachtige witte jurk.

In die tijd spraken we over het zwarte bos omdat de bomen zo opeengepakt stonden en het bladerdak zo dicht was, dat er nauwelijks licht doorheen viel. Op een dag keek Sam om zich heen en hij realiseerde zich dat het bos niet langer donker was. In plaats daarvan zag hij door de takken de opkomende zon.”

De ‘ik’ figuur in dit waargebeurde verhaal is Pieter Schepers uit Stiphout. Hij is de opa van Sam die de afgelopen decennia getuige is geweest van de verdroging van de ons omringende bossen ten gevolge van de opwarming van de aarde. Momenteel zitten we in onze regio fors boven de norm van 1.5 graad waarvan we ooit zeiden dat dit de limiet was van wat we acceptabel vinden.

Pieter Schepers bouwde het afgelopen jaar een waterzuiveringsinstallatie met als doel zoveel mogelijk gezuiverd regenwater naar het grondwater te brengen om het aardoppervlak te koelen. Terwijl er normaal van elke 100 liter maar 10 liter de bodem ingaat is dit bij de installatie van Pieter 58.5 liter.

Pieter wil er geen euro aan verdienen. Hij gaat het zelf niet meer meemaken, de tijd dat grote delen van de aarde onleefbaar worden. Onvermoeibaar is hij dagelijks bezig met het maken van berekeningen en het ontvangen van geïnteresseerden, politici, ambtenaren van de provincie en van het Waterschap de Aa. Hij doet dit voor de kinderen en kleinkinderen van Sam.

Door onze stad te verfraaien met de aanleg van parken en plantsoenen voorkom je dat het water wegstroomt via het riool. Bomen en struiken zuiveren de lucht en bieden schaduw op een zomerse dag. In je eigen tuin kun je stenen vervangen door groen. Plaats een regenton of maak een vertakking zodat de afvoer van water richting het grasveld of de borders stroomt. Zo helpen we Pieter met het terugdringen van de opwarming van de aarde en wie weet kunnen we over de generaties die na ons komen zeggen: “En ze leefden nog lang en gelukkig.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Klimaatburgemeester van Helmond

Klimaatburgemeester van Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *